Најновије

Лавров: Нећемо тражити од ЕУ да нам укине санкције

МОСКВА - Русија не намерава да тражи од Европске уније укидање санкција, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након разговора са шпанским колегом Хосеом Мануелом Гарсијом-Маргалом.
Сергеј Лавров (Фото: RIA Novosti)

Сергеј Лавров (Фото: RIA Novosti)

"Ми нисмо разговарали о санкцијама, оне нису наш избор. Ми нећемо да убеђујемо или тражимо нашим европским пријатељима било шта. Живот ће све довести у ред", рекао је Лавров, а пренео ТАСС. Санкције Русији "наносе велику штету шпанској економији", која има велике губитке, посебно у сектору пољопривреде, рекао је шпански министар. Гарсија-Маргал је рекао да не види основу за разговоре о проширењу санкција Русији сада када се споразуми из Минска поштују, а тешко наоружање повлачи са југоистока Украјине. "Останак или уклањање санкција зависи од тога да ли стране поштују споразуме. Санкције не користе никоме", додао је он. Лавров је рекао да питање ублажавања ембарга на храну Шпанији, што Русија разматра када је реч о Грчкој, није било тема разговора. Шеф руске дипломатије је поновио да криза у Украјини не може бити решавана војним путем и да је неопходно политичко решење, о чему Русија и Шпанија имају јединствен став. Он је истакао да је неопходно испунити одредбе споразума из Минска од 12. фебруара, пре свега решавање најакутнијих хуманитарних проблема, прекид економске блокаде Доњецка и Луганска, одржавање избора, обезбеђивање специјалног статуса тих области и спровођење уставне реформе. Гарсија-Маргало је рекао да споразум о придруживању Украјине и ЕУ мора да узме у обзир интересе Русије. "Јасно је да односи Русије и ЕУ не доживљавају свој најбољи период. Ситуација мора да буде разрешена, укључујући питање Украјине", рекао је шеф шпанске дипломатије. Важно је размотрити питање Украјине и односе Русија-Европа у ширем контексту. Морамо да се постарамо да интереси Русије буду узети у обзир у случају придруживања Украјине и ЕУ.
Прочитајте још:Најава за рат: Америка прети Ирану војним мерамаРусија: Спремили смо одговор на гомилање НАТО трупа!
Русија, Украјина и ЕУ додговорили су се 12. септембра да одложе имплементацију споразума о слободној трговини између Кијева и Европе до краја 2015. Русија је у више наврата истицала да би примена тог споразума могла да угрози домаће тржиште, уколико се не унесу амандмани на текст документа. Гарсија-Маргало је односе Шпаније са Русијом описао као "пријатељске, искрене и поштене" и изразио посебну захвалност руском председнику Владимиру Путину због потписивања закона којим се ратификује споразум Русије и Шпаније о усвајању деце. Шеф шпанске дипломатије је, такође, рекао да је туризам ујединио две државе и да је "више од милион руских туриста посетило Шпанију прошле године". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА