Најновије

7 разлога због којих би требало да напустите Фејсбук у 2015. години

Пре десет година, Фејсбук је био корисна друштвена мрежа помоћу које смо могли да останемо у контакту са пријатељима, познаницима и сарадницима на веома једноставан и занимљив начин.
Хоћете ли напустити Фејсбук ове године ? (Фото: pixabay.com)

Хоћете ли напустити Фејсбук ове године ? (Фото: pixabay.com)

Временом смо у свој Фејсбук профил почели да уносимо осећања, активности, омиљене филмове и песме, статус везе, политичке ставове и многе друге личне информације, све како бисмо остали "повезани" са људима и све без суздржавања у име сопствене безбедности. После читаве деценије неодговорених питања о томе како Фејсбук зарађује паре и неразумевања о томе како дељење личних информација на интернету може да буде опасно, велики део популације и даље наставља да користи ову друштвену мрежу. Многи то чине из навике, само на неколико минута дневно како би "проверили шта има ново", док неки чак и годинама прете да ће угасити свој профил. Свакако да постоје одређене предности стварања профила на друштвеним мрежама, али пре него што се улогујете на Фејсбук следећи пут, представљамо вам седам разлога због којих би требало да искључите свој профил на Фејсбуку ове године.

1. Троши вам време

Истраживања су показала да је просечан корисник који проведе 17 минута дневно на Фејсбуку и активан је последњих десет година на овој друштеној мрежи, потрошио целих 40 дана свог живота прелиставајући, лајкујући и коментаришући статусе, слике, снимке и друге информације. Размлислите о томе колико сте на дневном нивоу присутни на Фејсбуку и размислите шта би све корисније могли да урадите са својим временом.

2. Користи вас да продаје ствари

У 2012. години, Фејсбук је манипулисао постовима на 689.000 налога без пристанка корисника, како би утврдили да ли би могли да утичу на њихове емоције правећи неколико измена на самим налозима. Представници Фејсбука су упутили јавно извињење са изјавом да нису имали намеру никога да узнемире својим поступцима.

3. Затрпава вас рекламама

Уколико сте некада давно хтели да купите нешто преко интернета, Фејсбук вас вероватно дан данас подсећа на то, без обзира на то да ли вам та ствар још увек треба и да ли сте је купили или не.

4. Лош је за ваше здравље

Фејсбук није само место на коме делите своје активности, осећања и доживљаје. Истраживања су показала да он може неповољно да делује на здравље, негативно утичући на имуни систем, шему спавања и емотивно стање, ограничавајући активност мозга, и убијајући креативност.

5. Не познајете своје пријатеље

Одрасла особа која има профил на Фејсбуку у просеку има 338 пријатеља и вероватно не препознаје или не зна више од 10% њих. Многи ваши пријатељи су се променили толико да их више не препознајете и често се питате "ко је ово". Време које проведете одржавајући контакт са овим људима који више нису део вашег живота можете много боље да утрошите дружећи се са својим правим пријатељима.

6. Не бринете за своју приватност

То је свакако ваше право. Међутим, требало би да имате у виду да ми данас креирамо интернет будућности. Један од примера је чињеница да се многи сајтови који нису Фејсбук ослањају на то да ви имате Фејсбуков профил. Имајте у виду да давање дозволе за дељење личних информација може имати како краткорочне, тако и дугорочне последице.

7. Све што поставите није важно

Веома мали број људи који су вам пријатељи на Фејсбуку су заиста заинтересовани за то шта ви радите, са ким сте, где сте, шта једете или шта сте купили. Они које то заиста и занима су вероватно били са вама у том тренутку. При том све оно што делите на Фејсбуку постоји зато што ви прослеђујете те информације даље, а ви их делите јер оне постоје.
Прочитајте још:СЈАЈНА ВЕСТ ЗА ТВИТЕРАШЕ: Ово је апликација због које никад нећете добити отказВикипедија тужила НСА због шпијунирања
Извор: dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА