Најновије

ПРИГОЖИН НИЈЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Где се налази?

Шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин није у Белорусији, већ у Санкт Петербургу, изјавио је данас белоруски председник Александар Лукашенко.

Јевгениј Пригожин (Фото: Јутјуб)

"Што се тиче Јевгенија Пригожина, он је у Санкт Петербургу. Где је јутрос? Можда је ујутро отишао у Москву", рекао је Лукашенко у сусрету с новинарима.

Додао је да су, према обавештењима која је јутрос добио, борци "Вагнера" у логорима у које су дошли након повлачења са фронта ради опоравка, преноси Белта.

Лукашенко је рекао да се Вагнер, ако буде распоређен у Белорусији, "може користити за одбрану земље".

"Мене апсолутно није брига и не бринем да ћемо распоредити одређени број ових бораца. Штавише, они ће бити распоређени под одређеним условима. Главни услов је да, ако треба да користимо ову јединицу за одбрану државе, одмах ће се активирати", навео је Лукашенко.

Портпартол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Кремљ не прати Пригожиново кретање, да нема за то ни прилике ни жеље, пренела је агенција РИА Новости.

"Све што је речено после догађаја од 24. јуна остаје актуелно, укључујући одлазак у Белорусију, Лукашенко је говорио о томе", истакао је он.

Лукашенко је рекао да ће Минск потписати уговор са припадницима групе "Вагнер", ако се њени борци преселе у Белорусију, јавио је ТАСС, а пренео Ројтерс.

Председник Белорусије је навео да је припадницима "Вагнера" нуђено да буду смештени у бившим војним камповима, али да они имају другачију визију, пренела је агенција РИА Новости.

"Не градимо кампове, понудили смо им неколико бивших војних кампова који су коришћени у совјетско време, укључујући и код Осиповича. Ако се сложе. Али приватна војна група 'Вагнер' има другачију визију о њиховом смештају, наравно, не желим да говорим о томе", рекао је Лукашенко.

Председник Белорусије је навео да намерава да се у блиској будућности састане са шефом руске државе Владимиром Путином и разговара на тему "Вагнера".

Како је пренела агенција Спутњик, Лукашенко је напоменуо да ће се разговарати и о проблему око "Вагнеровог" приватног војног савета, "пошто су лидери земаља били умешани у овај проблем".

Председници ће разговарати и о питањима даљег функционисања јединице.

Белоруски лидер је 27. јуна потврдио да је Пригожин стигао у Белорусију, након прекинуте побуне у Русији.

Лукашенко је 24. јуна водио преговоре са Пригожином како би окончао оружану побуну и марша на Москву.

Преговори су трајали цео дан, а као резултат тога, стране су сагласиле да је неприхватљиво крвопролиће на територији Русије.

Пригожин је прихватио предлог белоруског лидера о заустављању напредовања Вагнерових оружаних јединица преко територије Русије и о даљим корацима за деескалацију тензија.

Шта је пронађено код Пригожина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА