Najnovije

PRIGOŽIN NIJE U BELORUSIJI: Gde se nalazi?

Šef privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin nije u Belorusiji, već u Sankt Peterburgu, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Jevgenij Prigožin (Foto: Jutjub)

"Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Gde je jutros? Možda je ujutro otišao u Moskvu", rekao je Lukašenko u susretu s novinarima.

Dodao je da su, prema obaveštenjima koja je jutros dobio, borci "Vagnera" u logorima u koje su došli nakon povlačenja sa fronta radi oporavka, prenosi Belta.

Lukašenko je rekao da se Vagner, ako bude raspoređen u Belorusiji, "može koristiti za odbranu zemlje".

"Mene apsolutno nije briga i ne brinem da ćemo rasporediti određeni broj ovih boraca. Štaviše, oni će biti raspoređeni pod određenim uslovima. Glavni uslov je da, ako treba da koristimo ovu jedinicu za odbranu države, odmah će se aktivirati", naveo je Lukašenko.

Portpartol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne prati Prigožinovo kretanje, da nema za to ni prilike ni želje, prenela je agencija RIA Novosti.

"Sve što je rečeno posle događaja od 24. juna ostaje aktuelno, uključujući odlazak u Belorusiju, Lukašenko je govorio o tome", istakao je on.

Lukašenko je rekao da će Minsk potpisati ugovor sa pripadnicima grupe "Vagner", ako se njeni borci presele u Belorusiju, javio je TASS, a preneo Rojters.

Predsednik Belorusije je naveo da je pripadnicima "Vagnera" nuđeno da budu smešteni u bivšim vojnim kampovima, ali da oni imaju drugačiju viziju, prenela je agencija RIA Novosti.

"Ne gradimo kampove, ponudili smo im nekoliko bivših vojnih kampova koji su korišćeni u sovjetsko vreme, uključujući i kod Osipoviča. Ako se slože. Ali privatna vojna grupa 'Vagner' ima drugačiju viziju o njihovom smeštaju, naravno, ne želim da govorim o tome", rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je naveo da namerava da se u bliskoj budućnosti sastane sa šefom ruske države Vladimirom Putinom i razgovara na temu "Vagnera".

Kako je prenela agencija Sputnjik, Lukašenko je napomenuo da će se razgovarati i o problemu oko "Vagnerovog" privatnog vojnog saveta, "pošto su lideri zemalja bili umešani u ovaj problem".

Predsednici će razgovarati i o pitanjima daljeg funkcionisanja jedinice.

Beloruski lider je 27. juna potvrdio da je Prigožin stigao u Belorusiju, nakon prekinute pobune u Rusiji.

Lukašenko je 24. juna vodio pregovore sa Prigožinom kako bi okončao oružanu pobunu i marša na Moskvu.

Pregovori su trajali ceo dan, a kao rezultat toga, strane su saglasile da je neprihvatljivo krvoproliće na teritoriji Rusije.

Prigožin je prihvatio predlog beloruskog lidera o zaustavljanju napredovanja Vagnerovih oružanih jedinica preko teritorije Rusije i o daljim koracima za deeskalaciju tenzija.

Šta je pronađeno kod Prigožina, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA