Најновије

РАТ ПРОТЕСТНИМ НОТАМА: ЕУ мора да заузда Хрватску!

БЕОГРАД - Пошто је хрватско министарство спољних и европских послова јуче упутило протестну ноту Србији због паљења хрватске заставе у Београду, и Влада Србије је исто учинила због прославе поводом 20 година од акције "Олуја".
Колинда (Фото: ЈуТјуб)

Колинда (Фото: ЈуТјуб)

МСП је саопштио да је уручио протестну ноту отправнику послова Амбасаде Хрватске у Београду Ивану Саболићу због неприхватљивих изјава и поступака приликом обележавања 20. годишњице „Олује“. Како се наводи, у Книну су, у присуству највиших званичника, узвикиване пароле које су позив на линч и уништење Срба ("Убиј, убиј Србина", "За дом спремни", "Ми Хрвати не пијемо вина, пијемо крв четника из Книна" и др.). "Овакво понашање је супротно цивилизацијским и европским вредностима, као и антифашистичкој традицији ЕУ, и представља најгрубље кршење људских и мањинских права", наведено је у ноти. Тако, и поред прича о сарадњи на заједничким пројектима, национализам опет букти, а аналитичари кажу да у запаљивим изјавама предњачи Хрватска, те да зато званични Београд мора да тражи помоћ ЕУ! Наиме, отправници послова Амбасаде Србије у Хрватској Боси Продановић упућен је протест јер је шеф СРС Војислав Шешељ пре два дана запалио хрватску заставу испред зграде Амбасаде Хрватске. То, како су навели, штети регионалној сарадњи а, додаје, ни изјаве српских званичника не доприносе нормализацији односа.

Никоме не користи

- Изјаве председника Томислава Николића да Хрватска "Олујом" слави победу и дан кад је обновљена држава која је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера, сматрамо у потпуности нетачним и увредљивим, недопустивим и неодговорним - наводи се у ноти. С друге стране, из Владе Србије је наведено да ће упутити званичну протестну ноту јер док се Србија сећала жртава прогона, у Хрватској је организовано славље, те концерт Марка Перковића Томпсона. Током концерта су се више пута у публици чули узвици "Убиј Србина", а скандирали су и "Ми Хрвати не пијемо вина, пијемо крв четника из Книна".

Недопустиво

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да хрватска страна има више испада и да је чак и Шешељево паљење заставе само реакција на Томпсонов концерт. - ЕУ треба да реагује због своје чланице Хрватске. Србија треба иницијативом да се обрати ЕУ и да тражи да она с Хрватском среди ствари и направи примирје - каже Анђелковић, док Душан Јањић каже: - За Хрватску човек више нема шта да каже, а Шешељ је, с друге стране, толико опседнут том земљом да треба да оде тамо да живи. Све ово што се десило не ваља, из ове атмосфере не може ништа да се уради ни у циљу помирења у региону ни у циљу заједничких пројеката који се најављују. То и јесте циљ Томислава Николића и Војислава Шешеља.
Прочитајте још:Смене у влади тек 2016?Селаковић: „Ударне групе“ за борбу против финансијског криминала и корупцијеШешељ: Очекивао сам „смрт Кандићки и Бисерко“
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА