Најновије

"Цело друштво ће да се жртвује": Власт прети општом мобилизацијом у Украјини

Портпарол Министарства одбране Украјине Дмитриј Лазуткин прогласио "крај мирног живота".

Цело украјинско друштво ће морати да се жртвује и заборави на миран живот како би победило Русију, изјавио је портпарол Министарства одбране Дмитриј Лазуткин.

Кијев ревидира систем регрутације да би повећао број војника, након низа неуспеха у сукобу са Москвом, а ове реформе треба да ступе на снагу већ следеће недеље.

"Од 18. маја, када закон о мобилизацији ступа на снагу, пре свега ће се променити приступ овом рату", рекао је Лазуткин за у суботу. "Ова ситуација, када се неки људи боре на првим линијама фронта, док други живе мирним животом, очигледно се ближи крају."

Живот у Кијеву се "упадљиво разликује" од ситуације на истоку земље, додао је, која је "ненормална".

"Са оваквим непријатељем, цела земља и цело друштво треба да се мобилишу", нагласио је Лазуткин.

Према проценама Москве, Украјина очајнички покушава да надокнади скоро пола милиона војних жртава од избијања непријатељстава у фебруару 2022. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је прошле недеље да је Украјина само у 2024. години изгубила више од 111.000 војника.

Прошлог месеца, председник Владимир Зеленски је одобрио амандмане на правила о регрутацији, смањујући старосну границу на 25 година и значајно проширујући овлашћења службеника за регрутацију. Такође, председник Украјине је увео драконске казне за избегавање позива.

Министарство спољних послова суспендовало је конзуларне услуге за војно способне Украјинце у иностранству. Према новом закону, казне за кршење правила војне регистрације повећаће се на 520 долара, а украјинске власти прете да ће блокирати банковне рачуне и одузимати имовину онима који покушавају да избегну војну службу.

У међувремену, дошло је до значајног пораста броја украјинских војних обвезника који желе да побегну из земље. Портпарол граничне службе Андреј Демченко недавно је признао да око 120 до 150 људи сваки дан буде ухваћено у покушају да илегално напусти Украјину, а да неки у тим покушајима гину.

РУСИ ОТВАРАЈУ НОВИ ФРОНТ! Украјинци не знају шта пре да бране! Наређена хитна евакуација 3.000 људи

Извор: Рт.рс

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА