Најновије

Варшавска иницијатива тражи да НАТО означи Русију за трајну претњу

ВАРШАВА – Пољски вицепремијер и министар одбране Томаш Шемоњак изјавио је током посете САД да је Пољска за наредни самит НАТО у Варшави 2016. године припремила нову иницијативу, тражећи да НАТО означи погоршање безбедности на источном крилу савеза према Русији као трајну претњу и да савезници у складу с тим повећају своју способност „конвенционалног застрашивања” и у правцу истока.

Томаш Шемоњак (Фото: Јутјуб)

Томаш Шемоњак (Фото: Јутјуб)

„НАТО не може да буде спутан у активностима које се тичу безбедности чланица. Мислим да је опрез неких европских савезника ту претеран”, казао је ноћас Шемоњак на предавању у Центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у Вашингтону.

Пољски министар одбране је у дебати након предавања одбио упозорење да би таква иницијатива Пољске, коју енергично подржавају балтичке републике - да НАТО прошири и ојача базе у посткомунистичким чланицама на истоку могла да представљања кршење обећања датог Русији 1997. године да у новим чланицама НАТО, бившим совјетским сателитима, неће бити размештене веће снаге западних савезника.

„Русија је прва прекршила договор са НАТО”, казао је Шемоњак и додао да се Варшавска иницијатива која ће бити представљена на самиту НАТО идуће године, залаже за јачање свих снага, а не само снага за хитне интервенције.

„Желимо да самит у Варшави покрене нову етапу стратешке адаптације НАТО. Неопходна је измена профила структуре НАТО која ће омогућити Алијанси да реагује не само на нивоу бригаде (3.000 до 6.000 војника), већ и дивизије (5.000 до 15.000 војника) и корпуса (15.000 до 45.000). Нужно је јачање способности конвенционалног застрашивања”, казао је Шемоњак, јавља пољска новинска агенција ПАП.

„Треба признати да погоршање безбедности, посебно на источном крилу НАТО, има трајни карактер и нужне су даље промене како би се НАТО боље припремио за такве ситуације”, рекао је Шемоњак.

Прочитајте још:
ПОРОШЕНКО: Бојим се, ми смо у правом рату с Русијом!
Супротстављање руској ракетној претњи прескупо за САД

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА