Најновије

Асад уз помоћ Ирана и Хезболаха спрема велику офанзиву против Исламске државе

Сиријски председник Башар Асад - како је из Дамаска јавио ратни извештач италијанског листа La Stampa Маурицио Молинари - спрема контраофанзиву против здружених исламистичких снага.
Башар ал-Асад (Фото: sem40.ru)

Башар ал-Асад (Фото: sem40.ru)

Молинари, позивајући се на своје изворе у Сирији, наглашава да Асадова армија контролише само 40 одсто националне територије, а да сада учвршћује контролу над тим „остацима“. Италијански новинар тврди да ће ударну песницу Асадове контраофанзиве представљати „шиитске паравојне формације“. Молинари додаје да је недавно у Дамаску боравио Али Акбар Велајати, саветник врховног лидера Ирана Али Хамнеја и да ће Техеран одобрити Асадовом режиму кредит од милијарду долара. La Stampa преноси и тврдње „америчких и арапских извора“ да је главни циљ Асадове контраофанзиве - онемогућавање исламиста да опколе Дамаск. Сада главни град Сирије са севера угрожава исламска групација „Армија освајања“ у чијем саставу однедавно ратује и Џебхат ан-Нусра. Са истока нападају јединице Исламске државе, а са југа - муџахединске формације које контролишу Американци и Британци. На Асадовој страни је либански шиитски покрет Хезболах чији је лидер, Хасан Насрала, рекао: „Ми ћемо такође изгубити ако Асад падне“. Хезболах је Асаду за контраофанзиву ставио на располагање 5.000 бораца. Молинари пише да Хезболах за борбу на Асадовој страни врбује и либанске Друзе и хришћане. Према његовом сведочењу, Асад намерава да за кратко време формира бројну и моћну „јуришну пешадију“ која ће наступати у координацији са шиитским одредима, у којима је већ до 15.000 људи. Молинари тврди да је „режисер“ формирања те мини-армије ирански генерал Касем Сулејмани. Јуришна армија имаће на располагању авионе, тенкове и артиљерију. Њен задатак - подвлачи La Stampa - биће наношење џихадистима - побуњеницима пораза и стварање услова за политичко решење кризе. Дамаск рачуна да ће у свему овоме имати подршку свог главног стратешког савезника - Русије.
Прочитајте још:ШУЛЦОВА ОСВЕТА: Ограничен приступ Русима у згради Европског парламентаСПРЕМАН: Путин за командама стратешког бомбардера ТУ-160 (ВИДЕО)
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА