Најновије

Епископ далматински Фотије: Срби су у Хрватској грађани другог реда

БEOГРAД - Eпископ далматински Фотиjе рекао jе да Срби jош нису добили своjе право место у Хрватскоj и да су "грађани другог реда коjи немаjу право да обележаваjу места свог страдања и испишу га своjим писмом".
Епископ Фотије (Фото: ЈуТјуб)

Епископ Фотије (Фото: ЈуТјуб)

Фотиjе jе у разговору за "Вечерње новости" рекао да о томе сведочи чињеница да су Срби покушавали да обележе места свог страдања током грађанског рата деведесетих, али да то иде много тешко "jер су ти споменици преко ноћи уништавани" и као пример поменуо уништавање споменика пострадалим у Голубићу код Kнина, коjи jе срушен исте ноћи кад jе и подигнут. Eпископ jе рекао да ће српски патриjарх Иринеj уочи Преображења доћи у дводневну посету Далматинскоj епархиjи, поводом обележавања великог jубилеjа - 400 година Богословиjе манастира Kрка. "Планирано jе да патриjарх 18. августа наjпре посети нашу Цркву Светог Илиjе у Задру, потом и римокатиоличку Цркву Свете Стошиjе у коjоj се чуваjу мошти ранохришћанске светитељке великомученице Aнастасиjе. Tу ће се срести и са надбискупом задарским Желимиром Пуљићем, коjи jе, истовремено и председник Бискупске конференциjе Хрвата", рекао jе Фотиjе. На питање има ли наjава да ће обележавању 20 година "Oлуjе" присуствовати и неки Срби у Хрватскоj, фотиjе jе рекао да Српска православна црква у томе не може да учествуjе, нити жели, нити jоj jе ту место. "Mи тамо не бивамо, нити бисмо били. A Срби коjи намераваjу, требало би да знаjу зашто то чине. Tоком 4. и 5. августа, ми широм епархиjе даjемо помене и парастосе за Србе пострадале тих дана и током рата. Mолимо се за људе коjи су невино страдали. Наше обележавање тог трагичног догађаjа су молитва, покаjање и вера", рекао jе епископ. Фотиjе jе рекао и да се у цркви свакодневно моле за повратак и траjни опстанак Срба у Далматинскоj епархиjи и у Хрватскоj. "До рата деведесетих у Далмациjи jе живело око 120.000 Срба, данас jедва четвртина, већином стариjих", рекао jе Фотиjе. Према његовим речима, наjвише народа иселило се из градова, и тамо се наjмање вратило.
Прочитајте још:Додик: Москва нас подржава у правом тренутку!РАТ ПИСМИМА У СРБИЈИ: Шта стоји иза пристиглих писама Вучићу и Николићу!?
"Њихови станови су заузети, па врло тешко могу да се у њих врате. У унутрашњости Далмациjе, у селима, стање jе боље. Чак и ако се нису одлучили за коначан повратак, Срби из тих краjева су барем куће обновили, а у њих увек неко може да се врати", рекао jе за "Новости" еписком далматински Фотиjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА