Најновије

КОЛИКО ДУГО СПАВАТЕ: Мање од 8 сати сна и погледајте којих 25 страшних последица вас чека!

Сви знамо да је важно имати довољно сна, али многи можда не схватају шта све може поћи по злу када га немамо.
Спавајте довољно (Фото: pixabay.com)

Спавајте довољно (Фото: pixabay.com)

Доносимо 25 озбиљних последица које може проузроковати недостатак сна:

Раздражљивост

Тим израелских научника приметио је како су притужбе на раздражљивост честа појава неиспаваних особа.

Главобоља

Премда научници још не знају зашто тачно недостатак сна узрокује главобоље, реч је о вези коју су доктори приметили пре више од једног века. Међутим, премало сна може извавати и мигрену.

Проблеми са учењем

Краткотрајна меморија кључна је компонента учења, а недостатак сна код испитаника у истраживању знатно је умањио способност да запамте речи које су им показане дан раније.

Дебљање

Неиспаване особе имају неуравнотежене хормоне који су повезани са повећаним апетитом. То је разлог због којег имају потребу за високо калоричном храном.

Срчане болести

Након што су научници током истраживања испитанике држали буднима 88 сати, открили су да им је крвни притисак порастао. Међутим, и они испитаници који су спавали четири сата током ноћи, имали су већи број откуцаја срца у поређењу са онима који су спавали осам сати.

Успореност

Време реакције озбиљно се продужује када нисте довољно наспавани.

Инфекције

Дуготрајан недостатак сна, па чак и једна непроспавана ноћ могу омести природну одбрану организма против микроорганизама.

Смањена урачунљивост при доношењу одлука

Уколико су пред вама велике промене, побрините се да се добро наспавате пре него што доносите одлуке.

Слабији вид

Недостатак сна повезан је с тунелским видом, двосликама и полумраку. Што је дуже особа будна, сусрешће се са више визуелних грешака.

Прекомерна производња урина

Када људи спавају, тело успорава нормалну производњу урина. Због тога већина људи не треба да уринира током ноћи колико и дана. Када је особа неиспавана, до уобичајеног успоравања у производњи урина не долази што доводи до оног што научници називају 'вишак ноћне производње урина'.

Већа отпорност на вакцине

Вакцине делују тако да подстакну тело на производњу антитела против одређеног вируса. Али ако особа није наспавана, имунолошки систем је нарушен и не ради тако добро.

Проблеми у говору

Због недостатка сна лако можете звучати попут идиота, слично као кад попијете превише алкохола.

Прехладе

Ако се питате зашто сте непрестано болесни и покупите готово сваки вирус - разлог је вероватно недостатак сна. Код људи који не спавају довољно вероватноћа да ће се разболети вишеструко се повећава у односу на оне који су одморни.

Пробавне сметње

Један од 250 Американаца пати од упалних болести црева, а недостатак сна симптоме чине много горима.

Саобраћајне несреће

Пилоти, возачи камиона и други који морају остајати будни дуже времена показују повећани ризик од несрећа због недостатка сна. Саобраћајне несреће повезане с умором, вожњом у полусну и спавањем за воланом су честе, али једнако често и подцењене.

Смањен сексуални нагон

Саставни део сексуалног нагона је тестостерон, чију ниво повећава спавање. Због недостатка сна смањује се његова количина, а самим тиме и сексуална жеља.

Болови

Научници сумњају како недостатак сна може да изазове бол или је барем повећати код људи осетљивих на бол. Истраживање је показало да се код неиспаваних људи смањује праг боли.

Дијабетес

Неколико истраживања показало је снажну везу између губитка сна и ризика од развоја дијабетеса, чак и ако се контролишу друге навике које би могле бити релевантне.

Аљкавост

Када нисмо наспавани, нисмо најбољи у ономе чиме се бавимо. На пример, спортисти чине пуно више грешака када су будни дуже време.

Рак

Прелиминарна истраживања упућују на то да људи који не спавају довољно имају повећан ризик за развој одређених врста карцинома, од којих су најзначајнији рак дебелог црева и рак дојке.

Проблеми са памћењем

Код старијих особа недодстатак сна повезан је са слабијим дугорочним памћењем. Истраживања су показала да људи који спавању мање, заборављају више.

Сметеност

Ако желите бити опрезни и пажљиви морате бити наспавани. Недостатак сна доводи до проблема са обраћањем пажње на оно што читате или слушате.

Сметње у нормалној генетској активности

Истраживање је показало да се након само седам дана с мање од шест сати сна по ноћи више од 700 гена не понаша нормално.

Депресија и лоше расположење

Једно истраживање показало је да је недостатак сна био је један од два главна фактора који су утицали на лоше расположење код жена. Други је био повезан са кратким роковима на послу. Такође, још једно истраживање показало је да је и брачна срећа повезана с мирним сном.

Смрт

Људи који константно не спавају 7-8 сати вероватно ће умрети током одређеног временског периода. Једноставније речено - сви ћемо кад тад умрети, али премало сна може довести до тога да неко умре пре него би се то требало десити.
Прочитајте још:Јача имунитет и спречава тешка обољења: Кафа је најбољи антиоксиданс, али морате да будете опрезниУколико почнете да једете по 3 урме дневно, ево шта ће се десити
Извор: dnevnik.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА