Најновије

Вујовић: Банке, а не Србија, дугују 300 милиона евра штедишама

БЕОГРАД - Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да Србија није дужна 300 милиона евра штедишама бивше Љубљанске и Инвест банке и да влада разматра одговор Савету Европе којим се Београд позива да што пре омогући исплату ових старих штедних улога.
Душан Вујовић (Фото: Јутјуб)

Душан Вујовић (Фото: Јутјуб)

"Србија никоме није дужна 300 милиона, то су штедише које су биле код комерцијалних банака. Према томе, штедише имају своја потраживања према комерцијалним банкама, као што су имали тамо према Љубљанској банци", изјавио је Вујовић данас на конференцији за новинаре у Српској асоцијацији менаџера (САМ). Он је рекао да је Влада добила упит Савета Европе, који позива Србију да примени пресуду Међународног суда правде и што пре усвоји закон који ће омогућити исплату ових старих штедних улога, и додао да се разматра могућност ширег правног одговора на њихов допис. "Залагаћу се на радном телу које смо направили, да не постоји паралела између Љубљанске банке и система који је направљен у Србији, где се држава појавила као посредник између банака и штедиша и понудила својим грађанима компензацију зато што банке нису биле у могућности да испуне своје обавезе према штедишама", поручио је он. Министар је подвукао да у томе постоји битна правна разлика и да ће се Србија трудити да ту разлику покаже. Савет министара Савета Европе позвао је Србију да примени пресуду Међународног суда правде и што пре усвоји закон који ће омогућити исплату старе девизне штедње. У закљуцима са заседања Савета, српске власти се подсећају да је суд у Стразбуру јула прошле године, у предмету "Алићи и остали" наложио Србији и Словенији да законом регулише исплату старих штедних улога бивше Љубљанске и Инвест банке у износу од 310 милиона евра и дао им годину дана да тај закон усвоје. Србија то није учинила у задатом року, тако да је Савет министара затражио да што пре усвоји нацрт поменутог закона, у сладу са акционим планом који је влада већ донела и доставила СЕ.
Прочитајте још:НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ: Ово су најзадуженије државе на светуПРОГНОЗА СВЕТСКЕ БАНКЕ: Србију наредне године очекује динамичан раст
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА