Најновије

ФИЛМСКА ПРИЧА: Босанац дошао у Шведску као избеглица, а данас је градоначелник у тој земљи!(ВИДЕО)

Пробудио се на мосту изнад залеђеног Балтичког мора. С породицом је био на улазу у Боргхолм, након тродневног путовања из Бањалуке. Барака 110 у избегличком кампу била је њихов нови дом.
Илко Ћорковић (Фото: Јутјуб)

Илко Ћорковић (Фото: Јутјуб)

"Пуно снега, хладно, али били смо јако задовољни да смо добили кров над главом и могли смо се осећати сигурно. Било нам је лепо, јер смо се спасли, јер нисмо знали, да ли ћемо се извући", прича Илко Ћорковић, градоначелник Боргхолма.

Прао суђе и чистио станове

Бараку су делили с другом породицом, па их је ту живело шестеро. Дружили се се с другим Босанцима и Херцеговцима, којих је у кампу било близу 600. Сећа се и љуљашке на којој се играла његова ћерка. Међутим, пут га је одвео у центар градског живота, након 14 месеци интензивног учења језика. У почетку је прао судове у хотелима и чистио станове, али се истовремено школовао. Након завршеног факултета, запослио се у пореској управи и политички се ангажовао. Ипак, каже да није ни сањао да ће једном бити први човјек Боргхолма, а на врху је од септембра 2014. године. Његова Социјалдемократска партија је убедљиво победила на изборима те године, а он добио највише директних гласова. "Велика је ствар, осећам се поносно да сам, као избеглица који је дошао пре 23 године, добио толико поверење у изборима и 2010. године, и 2014. године. И све ћу урадити да их не разочарам", наставља Ћорковић. Каже да је у граду већ смањена стопа незапослености, а да он личним примером указује на значај одговорног понашања. Ипак, и као градоначелник је пред неочакиваним изазовом. Судбина га, већ од друге године мандата, води тамо где је све почео 1992. године. У истом избјегличком кампу где је боравио с породицом, дочекује и помаже нове избеглице. На броју 110 сада живи породица из Сирије. И они деле просторије с другим избеглицама.

"Знам шта значи оставити домовину"

"Стварно радимо све од себе да њихова деца крену у школу, да они добију добар улазак у шведско друштво, јер им је потребна свака помоћ. Знам шта значи оставити своју домовину, своју кућу и почети испочетка. Стварно смо показали добар резултат и добили смо награду од шведске владе за тај рад", наводи Ћорковић. У Боргхолм је, каже, стигло и 100 деце без старатеља. Играју се у парку, где је и он проводио дане. У избегличком кампу где је Илко Ћорковић провео прве дане у избеглиштву тренутно је смештено око 500 избеглица, углавном из Сирије, Ирака и Афганистана. Неки од њих знају за Илков успех, а он каже да ће учинити све да их што више оствари сличан резултат. www.youtube.com/watch
Прочитајте још:ЗАДОЈЕНИ УСТАШТВОМ: Овако сатанизују Србе у хрватским уџбеницима!Тинејџер из Црне Горе погинуо у Сирији као џихадиста
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА