Најновије

Лавров: Циљ је да сломе Србе јер су својеглави

Циљ да се сломе Срби још траје, оцењује руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за новинарку из Републике Српске Даринку Петровић, емитованом на АТВ телевизији, подсећајући да су резолуцију коју данас покушавају да прогурају у Уједињеним нацијама, и пре десет година покушали да донесу на Савету безбедности УН, а да је Русија уложила вето.

"Немогуће је објаснити чиме се на практичном плану руководе Европљани док гурају ту идеју, осим једним разлогом: Срби су превише својеглави. Срби су превише самостални у свом понашању, не покоравају се захтевима да се придруже санкцијама против Русије, неће да признају независност Косова, не желе да Косово буде члан међународних организација. А за Запад је то сада фактички ултиматум Београду", истиче Лавров.

Он подсећа да у Босни и Херцеговини Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у Босни бори за дејтонске принципе.

"Александар Вучић је недавно потврдио европску оријентацију у својој државној политици, а Брисел му одговара да ако хоће да постану члан ЕУ, признају Косово и придруже се санкцијама против Русије, јер чланство у ЕУ аутоматски подразумева борбу против Русије. То говорити Србима, игноришући у потпуности историју нашег пријатељства, наших заједничких битака за слободу, за независност, за православље на крају крајева, за Словене, ништа од тога Запад не интересује. Чак бих рекао, интересује их, али управо због тога то треба уништити", оцењује Лавров.

Искорењују православље, Западу се то свиђа

Парламентарна Скупштина Савета Европе је гласала за то да Косово буде примљено у Савет Европе као држава, као пуноправан члан, подсећа.

"Они већ правдају своје активности у вези са Косовом и Савјтом Европе тиме да је на Косову приметан напредак у борби против корупције, стварање ефикасног система правосуђа. Али сви знају да је Косово територија потпуног безакоња. Али наше западне колеге се не црвене, они о томе говоре тако као да је то скоро светионик демократије. Тамо никада није било никакве демократије, то је територија организованог криминала, територија етничког чишћења у односу према Србима", каже Лавров, додајући да је очигледно да се на тој територији искорењује православље.

Западу се то свиђа и они и желе да се православљу нанесе непоправљива штета и да се "православни свет нађе под руководством истанбулског патријарха који се налази под директном командом Сједињених Држава".

"Иста је политика и према Републици Српској. И сада самоименовани немачки високи представник, који је нелегитиман јер га није потврдио Савет безбедности покушава на све начине да дискредитује Републику Српску и заступа став о унитаризацији Босне и Херцеговине, покушава да игра са неким политичким снагама средњобосанских Хрвата, али, ипак, и босански Хрвати имају своје виђење тога како ће бранити свој идентитет и принципе Дејтона о равноправности три конститутивна народа", објашњава руски министар.

А то што они сада покушавају у вези са БиХ је директно поткопавање резолуције Савета безбедности УН.

"За САД резолуције о Палестини, Балкану, ако оне заступају интересе српског народа, оне нису обавезујуће. И то треба имати на уму", каже Лавров.

Рат се водио одавно

Русија је започела специјалну војну операцију да би зауставила рат који је до тада Запад водио против Москве, и то "рукама нацистичког кијевског режима", каже шеф руске дипломатије.

Москва је, према његовим речима, била "искрено заинтересована" за Минске споразуме, док је Запад недавно признао да су они потписани само да би се Украјина за то време снабдела оружјем.

"Рат се припремао и водио одавно. Томе су придружени и инструменти западне политике као што су санкције, уцене, претње и нису нам оставили други избор, јер је кијевски режим отворено крајем 2021. и почетком 2022. године изабрао пут насилног решења проблема Донбаса. И ми смо кренулу у заштиту своје безбедности јер су Украјину увлачили у НАТО", истиче Лавров, наглашавајући да је то била црвена линија Москве.

Признали су да не ратују Украјинци, него Запад

Шеф Пентагона је рекавши "ми нећемо бити поражени и нећемо се повући", признао да не ратују Украјинци, истиче Лавров.

"Они су инструмент, њихови лешеви Западу не значе ништа. Непрестано истичу да неће допустити да њихови грађани умиру у Донбасу", наводи руски шеф дипломатије.

Коментаришући коференцију у Швајцарској коју би да организује Берн, а која би требало да окупи представнике Запада и глобалног југа, Лавров каже да, упркос звучним изјавама о томе како ће то бити нова иницијатива посвећена изради решења која свима одговарају, то није истина.

"Нико неће дозволити да се напусти формула Зеленског. То је формула коју у крајњој линији подразумиева капитулацију Русије, исплату репарација, суђење руском руководству и много тога другог", истиче Лавров.

Зеленски и његови сарадници, подсећа он, говорили су да Русија ни у ком случају не сме бити позвана на ту конференцију.

"Прво треба преварити земље светског југа, привући их на неку општу платформу која ће у облику ултиматума бити понуђена Русији. Свима је одавно познато да ми нећемо учествовати на било каквим догађајима на којима се на овај или онај начин промовише поменута формула за мир Зеленског", ккаже Лавров, додајући да су Руси отворени за "озбиљне преговоре".

СВО се наставља

"Настављамо са решавањем задатака који су задати у оквиру специјалне војне операције. Свима је већ јасно да је демилитаризација Украјине постала апсолутно неопходан корак, када погледате на ратнохушкачку клику која сада води Украјину у Кијеву. Јасно је и то да је неизбежна денацификација Украјине, јер су отворено расистички закони, законско афирмисање идеологије нацизма, глорификација оних којима је пресудио суд у Нирнбергу – неприхватљиви у савременој Европи", оцењује Лавров.

Он не искључује да је "та пећинска русофобија" којом сада дише Макрон који проглашава Москву за претњу, потребна за покушај да он постане вођа Европе, "јашући на тој теми од које је сам запад створио главну тему међународног живота".

"Мада, ако упоредимо то са тим шта је Запад радио на другим местима, укључујући и Балкан, свима је јасно да се приоритет те теме заснива на вештачки створеним медијским ратовима. Видећемо како ће се све одвијати, али ја ни не сумњам у то да запад лаже", истиче Лавров.

Говорећи о Камероновој изјави да Украјинци имају право да Русију гађају британским оружјем, Лавров наводи: "то су Енглези, њихова репутација је добро позната".

Сви проблеми су због кршења Повеље УН

У међународне организације треба веровати, каже Лавров, додајући да сви проблеми савременог друштва проистичу из грубог кршења Повеље УН.

У међународне организације треба веровати, каже Лавров, додајући да сви проблеми савременог друштва проистичу из грубог кршења Повеље УН.

"Повеља УН чува своју актуелност, ако се поштено примењује, ако се примењују сви њени принципи у пуном обиму. Ако би тако било, онда би многе активности Запада биле нелегитимне. Запад се никада није водио кључним принципом Повеље да су УН засноване на сувереној једнакоправности држава. Наведите бар један конфликт у коме је Запад са неким разговарао као са себи једнаким", наводи Лавов.

Запад тренутно покушава да образује антируску и антикинеску коалицију, истиче, додајући да је "антируска хитан задатак", а да ће антикинеску ће покренути онда када Кина постане за њих главна претња.

"Што се тиче међународних организација, прво сви треба да у пуном обиму поштују принципе Повеље УН. Они сада спомињући Украјину говоре само о територијалном интегритету. Било је тако и 2014. године када су грађани Крима на референдуму изабрали повратак у оквире Руске Федерације. Одмах се могло чути да се мора поштовати територијални интегритет Украјине. Када је 2008. године, без било каквих војних дејстава, без кризних ситуација, током периода преговора између Београда и Приштине, одједном проглашена независност Косова, Запад је рекао да је то у потпуности у складу са принципом права народа на самоопредељење, који је, такође, у Повељи УН", подсећа он.

Неопходна је реформа међународних организација, између осталог, да се отклони диспропорција у корист западних држава.

"И као што треба у Савету безбедности исправити историјску неправду, уклонити превелику заступљеност Запада и недовољну заступљеност Африке, Азије и Латинске Америке, тако исто треба урадити и са Секретаријатом. То је веома компликован посао, јер су многи људи просто прирасли за своја радна места", наводи Лавров додајући да све руководеће позиције у УН заузимају чланице НАТО-а.

Никад бољи односи с Кином

Русија са Кином има односе који су никад бољи, никад ефикаснији, и који се заснивају на међународном праву.

"То је, пре свега, заслуга предсједника Путина и Си Ђинпинга. Створили смо комплекс односа у свим сферама. Нема ниједне сфере људског постојања која није предмет најактивнијег деловања по линији руско-кинеског вишестраног партнерства и стратешке сарадње, како смо то фиксирали у нашим документима. Тамо је написано да је однос између Кине и Русије много јачи, снажнији, поузданији, него војни блокови прошлог века. У суштини, тако и јесте", каже Лавров, додајући да су две земље "дует који суштински и позитивно утиче на међународну ситуацију".

Без руско-кинеске везе, предвиђа да би у међународној арени било много горе, зато што би Запад уживао у потпуној некажњивости и не би подлегао судовима.

Лавров говори и о експанзији БРИКС-а али и томе да Русија са савезницима одржава одличне односе у оквиру других међународних организација.

И све се то уклапа, по речима председника Путина, у велико евроазијско партнерство, које настаје.

"И које је отворено за све државе Евроазије. Међу њима и за европски део нашег континента. Док се Европа од Русије жели оградити зидом и жели да изолује Русију, врата треба да остану отворена, јер нам је природа, историја, Господ Бог дао најбогатији континент и то треба искористити, ако ти је у интересу да живиш добро, треба искористити те предности", оцењује руски шеф дипломатије.

Економски проблеми су се сада обрушили на Европу, захваљујући томе што САД Европу искоришћавају у за подршку Украјини и за рат против Русије, истиче Лавров подсећајући да је уништен Северни ток и да се резултати истраге крију.

"Када постоје државе које, пре свега поштују своју историју, традицију, хоће да живе по сопственим правилима и желе да сами одређују своју судбину, оне се међусобно договарају у сфери безбедности. Ако те државе које се налазе на западном делу континента некад постану свесне потпуног бесмисла своје колонијалне политике, потчињавања свих себи, задирања у унутрашња питања других региона, било да је то јужни Кавказ или централна Азија и када буду спремни да у темељ сарадње уложе не равнотежу снага него равнотежу законитих интереса, тада разговори могу имати перспективу. Али, сада ја не видим претпоставке за то", закључује Лавров.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА