Најновије

НЕВЕРОВАТНА ТВРДЊА ШОКИРАЛА РЕГИОН: Индијанци су хрватског порекла!

ЗАГРЕБ - У уџбенику за 1. ниво хрватске наставе у иностранству "Домовина на длану", налази се један прилично необичан податак о пореклу америчких Индијанаца из државе Северна Каролина.
Заиста? (Фото: Википедија, flickr/Martin Wippel)

Заиста? (Фото: Википедија, flickr/Martin Wippel)

У пасусу насловљеном "Упознајмо Хрватску" аутори уџбеника написали су следећи текст: - Постоји теорија да су хрватски поморци населили Северну Америку још пре Енглеза. Кад су 1584. године Енглези дошли у Северну Каролину, наишли су на Индијанце хрватског порекла ("Croatan Indians") – наводи се у тексту. – Многа индијанска деца су имала светлу кожу и смеђу косу и једино су они узгајали винову лозу, а понеке њихове речи биле су сличне хрватским. Када су се Енглези након неколико година вратили, сви Индијанци хрватског порекла су нестали – наводи се у уџбенику. Пасус је илустрован цртежом групе људи око стабла на којем је урезана реч "Croatoan". Реч је иначе о, додатно расписаној, старој легенди која говори да су у 16. веку из Дубровника испловила два брода чија је посада населила америчко острво Роаноак, пред обалом Северне Каролине. Ову легенду су, посебно последњих двадесетак година, разрађивали многи историчари ентузијасти, али до овог издања, које је штампано 2014. у уџбеницима историје још није представљена као чињенично стање. У импресуму је, под ауторима овог уџбеника, наведено троје учитеља разредне наставе. Ипак, занимљиво је како, уз уреднике, "Домовина на длану" има и рецензента за историју. Реч је о др сц. Томиславу Галовићу, доценту са Одсека за историју Филозофског факултета у Загребу.
Прочитајте још:НОВА ЖЕСТОКА ХРВАТСКА ПРОВОКАЦИЈА: Усташку капу упоредили са – српском шајкачомХоће аеродром у Загребу да назову по Туђману!
Извор: telegram.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА