Најновије

Стари српски хороскоп погађа са невероватном прецизношћу

За разлику од хороскопа који је човекову судбину одређује према звездама, наш народ је у прошлости имао свој начин прорицања судбине. Прорицао је судбину према месецима рођења неке особе. То прорицање се назива рожданик, а то је у ствари хороскоп, само испричан простим народним језиком.
Илустрација (Фото: flickr.com)

Илустрација (Фото: flickr.com)

Јануар

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овог месеца, биће средњег стаса, танког носа, хитар, угледан, благе нарави и, ако се посвети науци, играће велику улогу у своме народу; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће омален, црномањаст, гостољубив, милостив, крупна гласа, весео, непостојан, лакомислен и слабијег памћења. Ако је брзоплет и ако је час овом, а час оном наклоњен, препоручујему се стрпљење у једној струци, јер га само то може сретним и ваљаним учинити. Женско: Биће лепа, смеђа и чистуница. Боловаће чешће од главе. Деца ће је више пута ражалити. Биће добра и чуварна газдарица. Ако преживи 26. годину, доживеће дубоку старост.

Фебруар

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… овога месеца, биће веома одан практичним наукама, а посебно економији и спекулацији; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће непостојан, лак, брз, касније ће му се нарав променити. Врло ће радо путовати и тежиће за богатством. Женско: Биће лепа, смеђа, румена, али хладна срца. У неким стварима ће бити ћутљива као риба, али у неким и сувише говорљива. Ако се уда, биће верна своме мужу. Ако преживи 10, 15, и 30. годину, дочекаће дубоку старост.

Март

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца, биће кратка образа, добар радник, мудар, поштен, срдит, слободан и веома наклоњен женскињама; – а ко се роди 2, 4, 6, 8, 10… биће страшно грабљив и у оскудици, неће се устезати ни од преваре и крађе, само да до нечег дође. Много ће путовати по страним земљама. Женско: Мало ће девовати и у браку ће бити верна и сваку невољу трпљиво сносити. Биће истинита према сваком, поштена и гостољубива. Многу ће здраву децу изродити.

Април

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… овога месеца, биће русе косе, стидљив, добродушан, даровит; штоваће науку и вештину; биће искрен и имаће доста завидљиваца. Много ће трговати и туђе помоћи неће тражити; – а ако се роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, биће лукав, грабљив, завидљив, говорљив и никакву тајну неће умети сачувати. Ако се млад ожени, у свачем ће напредовати и обогатиће се. Женско: Биће ватрених очију, весела, говорљива и плашљива. У велика ће друштва радо одлазити. Кад се уда свега ће се оканути и постаће добра домаћица. Дочекаће дубоку старост.

Мај

Мушко: Ако се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца, биће оштра погледа, леполик, храбар и добар војник. Избегаваће и најмање друштво; – Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, биће дружеван, весео, шаљив, милостив, нежан и љубазан, особито према женскима. Ако се науци посвети, служиће народу, из кога је поникао, на дику. У дубокој ће старости осиромашити, ако се још у младости на научи чувању. Женско: Биће здрава, крупна, румена и одвећ пријатана. Ако се зарана и сретно уда, биће и мужу а и својој породици на дику и понос.

Јун

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца биће висок, мудар, бојажљив, гостољубив и свакоме добро дошао, а по кадкад и прзница. На лепо ће одело више држати, него на јело и пића. – Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, ако се посвети науци биће учен; ако ли се пак не посвети, у старости ће се здраво кајати. Срећа га у туђини чека. Женско: Биће лепа, витка. Први и други љубазник ће је оставити. Кад се уда, с првим ће мужем хрђаво живети и наскоро ће остати удова. С другим ће мужем у сваком задовољству поживити. Напраситост и јед ће је у болест бацити.

Јул

Мушко: Ко се роди овог месеца, биће смеђ, повисок, разуман, правичан, јуначан, слободан, јаког телесног састава и нагао, због тога му се ваља чувати сваке препирке и свађе, јер може врло лако допасти беде. Биће љубитељ добра пића и лепих јела. Женско: Биће побожна, речита и према непознатим пријатна. Љубиће снажне и одважне људе, а особито војнике. Врло ће се лако разгњавити, затим одмах гњев свој стишати и нанесену јој увреду великодушно опростити.

Август

Мушко: Ко се роди овог месеца, биће леп, средњег узраста, побожан, али и жесток, угледан и чувен. У науци ће добро напредовати. За опште ће добро све прегорети, али неће никакве благодарности за то од својих сународника пожњети. Ако се ода на трговину, биће печен трговац, а и обогатиће се. Женско: Биће лепа, црномањаста, дуге косе, мислостива, а понекад горда и поношљива. У животу ће своме многе тешке и суморне дане провести. Ако се рано уда, неће бог зна како бити сретна; ако ли се пак до своје 30. године не уда, врло лако може до гроба девовати. . .

Септембар

Мушко: Ко се овог месеца роди, биће смеђе косе, средња узраста, паметан, самовољан и немаран. Ако струку, на коју се ода, добро проучи, биће ваљан трговац, изврстан званичник… До велика имања неће доћи, али ће му се име и после смрти у народу спомињати. Љубиће правду и истину, а и сиротињу ће у нужди, у колико му то могуће буде, потпомагати.Путоваће много. Ако је одважан и постојан, сваки ће му посао ићи од руке. Женско: Биће црномањаста и косе као свила; речита, самовољна, а кад-што и напрасита. У браку ће многу децу изродити и старе дане у миру и задовољству проводити.

Октобар

Мушко: Ко се овога месеца роди, па се још у детињству према њему строго поступа, биће један од првих људи; а ако се на њега не обрати довољна пажња, него му се све кроз прсте гледа, постаће грабљивац и неваљалац. Многа ће добра или многа зла починити. Радије ће пити вино, него воду. Женско: Биће висока, лепа, љутита и нагла. Поверену тајну неће моћи прећутати. Ваља јој се здраво чувати од многа заједљива говора, ако мисли да сама себи срећу не убије. Биће туђој срећи завидљива и страсна љубитељка вина и каве.У браку ће млогу децу изродити, од којих ће у својој старости велику радост дочекати.

Новембар

Мушко: Ко се роди овог месеца, биће леп, веселе нарави, поношљив, паметан и задовољан. Не треба ништа да узима олако, јер све што лети, не једе се. Многи ће га непријатељи на зло навести. Ако буде војник, биће страствен ловац и врло опасан како непријатељу на бојишту, тако девојкама у игри. Женско: Биће умиљата, смеђа, дуге косе, а кратке памети. Гинуће за војницима и ловцима. Многи ће се у њу заљубити, а она ће их све исмевати.

Децембар

Мушко: Ко се роди овог месеца, биће лепог и витког тела, јогуница, љутица, гостољубив, уображен. Кад какву радњу буде предузимао, треба да пита за савет своје пријатеље, јер ће иначе, ако при своме уображењу непоколебив остане, у свком подузећу несретан бити. Много ће путовати и код странаца ће имати више уважења, него код својих рођених. Биће смрзла, те ће се здраво утопљавати. Ако буде имућан, сиротињи ће много добра учинити. Женско: Биће мушкобана, али ипак пријатна и милостива. Боловаће врло мало. Сваки ће јој посао, као вредној и ваљаној газдарици, ићи од руке. Од своје деце и унучади, дочекаће велику радост.
Прочитајте још:Прети нам мини ледено добаНАСА КРИЈЕ ПОСТОЈАЊЕ ВАНЗЕМАЉАЦА? Снимљен 70 метара дугачак НЛО како лети близу Земље (ВИДЕО)НЕБО ЈЕ ГРАНИЦА! По први пут замрзли мозак и одмрзли га без оштећења!
Извор: opanak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА