Најновије

Језиво: Исламска држава увела нову бруталну методу кажњавања жена

Људи у Мосулу га називају "грицкалицом" - реч је о металном инструменту којег су однедавно службеници Исламске државе увели како би казнили жене за које тврде да нису у потпуности прекриле тела.
ИД насиље над женама (Фото: Јутјуб)

ИД насиље над женама (Фото: Јутјуб)

Бивши директор школе, који је са породицом побегао из тзв. калифата раније овог месеца, описао је алат који узрокује страшну бол тако што "грицка" комадиће коже с тела. 22-годишња домаћица Фатима побегла је из Мосула након неколико неуспешних покушаја, и то првенствено зато што су јој деца гладовала и што су џихадисти постали све насилнији и садистички настројени, поготово према женама. "Грицкалица нам је постала посебна ноћна мора. Моја сестра је грозно кажњена прошлог месеца само зато што је код куће заборавила рукавице." ИД инсистира да жене морају бити у потпуности покривене, носити вео, широку одећу, чарапе и рукавице, те их, кад год напусте кућу, мора пратити мушка рођак. Фатима каже да су ожиљци и маснице остали видљиви на руци њене сестре чак и месец дана након што су на њој користили метални алат. Такође је рекла како јој се сестра поверила да је ово кажњавање било болније од порођаја. Други сведоци су описали "грицкалицу" као замку за животиње или металну чаура са зубима, која гризе комаде меса. Из Моцула је тешко и опасно да побегне, а ИД га држи под опсадом откад су га преузели од ирачке војске у јуну 2014. године. Но људи ипак успевају да побегне преко сиријске границе до територије којег контролишу Курди, а они који су се домогли слободе у последња два месеца тврде да су се животни услови јако погоршали. Недостаје им свега, укључујући храну, гориво, воду и струју. ИД је од почетка био склон насиљу, но последњих месеци су бичевања и смакнућа постала пуно учесталија. Становници Моцула тврде да су волонтери из Саудијске Арабије и Либије, који су се придружили Исламској држави, склони одређивању тешких казни због најмањих могућих грешака.

Остају без свега, па постају све насилнији

26-годишњи Ибрахим, фармацеут који је напустио Мосул 16 јануар, тврди да има мало хране и да располажу ограниченом медицинском опремом. "Моја апотека је била полупразна." Наиме, фармацеутске компаније око Мосула су прекинуле производњу, а све мање лекова се увози из Сирије. За најобичније аналгетике који су прошле године коштали један долар данас морате издвојити $ 8, тврди Ибрахим. И остале ствари и намирнице су поскупеле, а и очигледан је њихов недостатак. Уз то, све је мање новца за трошења због ваздушних напада на извозе сирове нафте, а и цена горива је пала на тржишту што им нимало не погодује. "Ја сам могла издржати и лош третман и недостатак хране, али кад је моје 11-месечно дете почело гладовати, нисам више могла остати", објашњава Фатима. Нема адаптираног млека за бебе, а кила пиринча кошта 10 долара. Фармери напуштају поља јер немају струје потребне за наводњавање, каже 25-годишњи незапослени водоинсталатер Гханем који се сад налази на југоистоку Сирије, а тврди да није напустио Исламску државу због лоших услова него зато што ИД "забада нос у свакодневицу људи и олако их кажњава" . Иако су и плате џихадиста и службеника преполовљене, они и даље не осећају недостатак свега као остали становници. Међу њима се бележи раст корупције и распад организације, чему у прилог иде и чињеница да све више незадовољних људи напушта Мосул, упркос томе што им следе тешке казне, чак и смрт, ако не успеју у својим намерама. Сведочанства избеглица показују неизбежне предрасуде према онима који су их приморали да напусте своје домове, но иако су њихове преживљене патње заиста истините, они не могу говорити у име оних који су одлучили да остану. А чињеница је да ИД и даље има мноштво фанатичних следбеника и није забележено масовно дезертерство међу члановима војске, упркос тешком бомбардовању које им последњих месеци приређују две највеће ваздушне војне силе на свету. ИД је одувек познат у остатку света по насиљу, па није нимало чудно што, у тренуцима кад сами доживљавају тешке поразе на бојном пољу, постају све бруталнији према онима који су им у непосредној близини, пише Индепендент.
Прочитајте још:ДОК СРБИЈУ РАЗОРУЖАВАЈУ: Хрвати уводе војни рок, а Американци им дотурају хеликоптере!National Interest: Главни циљ Русије је владавина космосом
Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА