Најновије

ТРЕСЛЕ СУ ЈУГОСЛАВИЈУ И ЕВРОПУ: Биле Титове девојке, агенти УДБА-е, обљубиле Брегу и Чолу... (ФОТО/ВИДЕО)

Њихова лепота била је потпуно природна, а о стилу и ставу углавном су се бринуле саме. Ово су лепотице које су обележиле СФРЈ.
Оливера Катарина (Фото: public)

Оливера Катарина (Фото: public)

1. Оливера Катарина

Девојка из Београда прославила се као фатална жена, глумица и певачица коју су жене мрзеле, а око које су се мушкарци на улици тукли Била је фатална и као жена, и као глумица, и као певачица! Шеф српских комуниста Дража Марковић, слаб на јагњеће печење и згодне девојке, ишао је четвороношке док је певала. Жене су је мрзеле, а мушкарци се око ње и буквално тукли. Југославија такву звезду пре ње није имала... Рођена 1940. године, одрастала је у патријархалној београдској породици речног капетана Петровића. Отац јој је био веома строг, па је морала да чучи у ћошку сваки пут кад би закаснила кући.

Из патријархалне породице

Ипак, те васпитне методе нису дале неке резултате. Имала је четрнаест година кад је почела да се забавља са двадесетогодишњим ватерполо голманом Миланом Галетом Мушкатировићем, и та ће веза трајати неколико година.Чим је напунила осамнаест година и добила пасош, одлази у Париз. Није успела да остане тамо упркос лепоти и атрактивном држању, па се после годину дана вратила у Београд. Уписује се на студије глуме, оставља љубоморног ватерполисту и удаје се за новинара Вука Вуча. Глумац Милош Жутић, иначе годинама заљубљен у њу, кад је то чуо, отровао се и једва преживео! Брак јој је трајао две године, а његово презиме много дуже.

Прогурали је обавештајци

Са двадесет две године отпочела је везу с Ратком Дражевићем, Титовим обавештајцем и филмским продуцентом. Седам година је с њим живела на високој нози у Паризу, Милану, Риму... Дражевић је од ње створио филмску и певачку звезду. Улога у филму „Скупљачи перја“ 1967. године донела јој је европску славу. Својим наступима запалила је Кан, Њујорк, Берлин, Париз - 72 дана узастопце пунила је легендарну салу Олимпија у главном граду Француске, а аплаудирали су јој Салвадор Дали, Ани Жирардо, Ширли Меклејн, Акира Куросава, Алан Делон...

Удовица

Ратко Дражевић није хтео децу, зато се удала за потпредседника Београда Миладина Шакића и у тридесет првој години родила Манета, сликара који данас живи у Шпанији. Неколико година касније остала је удовица и напустила уметност, посветивши се сину. Филму се вратила 2008. године улогом у „Чарлстону за Огњенку“. Већ 20 година немам партнера, нити ми се који мушкарац свиђа. Имала сам удварача, али нико није завредео моју пажњу. Да ми је срце за неким задрхтало, сад не бих била сама. Лично сам се одлучила на самоћу, нисам желела да с неким будем половично у вези - рекла је пре три године за медије.

2. Беба Лончар

Захваљујући филму „Љубав и мода“, слатка тинејџерка Десанка постала је права југословенска звезда Филм „Љубав и мода“, снимљен у Београду 1960. године, представљао је прекретницу у југословенском социјализму. Први пут у једном домаћем филму представљени су лепи и млади људи који се безбрижно воле, возикају и забављају на игранкама. А звезда тог филма била је Беба Лончар.

Београдска Брижит Бардо

Рођена 1943. године као Десанка, ова је београдска лепотица, студенткиња романистике, већ је имала за собом једну партизанску филмску улогу кад су јој пришли продуценти. Кад је све било готово, причала је: „Дошли су код мене и рекли ми - снимаћеш један филм, возићеш ‚веспу‘, носићеш дивне хаљине, возићеш се авионом... То је било као сан!“ После премијере Југословени су добили сопствену звезду. Родила се београдска Брижит Бардо! Сви су били заљубљени у преслатку тинејџерку плаве косе Бебу, а она је волела престоничког плејбоја Дејана Божовића, момка дивне таласасте косе и продорних плавих очију, због којих је тражио да га зову „српским Полом Њуменом“. Загрљени, представљали су атракцију београдског корзоа у Кнез Михаиловој улици.

Важне улоге

Женска лепота у социјализму била је нешто што или имаш, или немаш. Ондашње лепотице једва да су имале новца за маскару, а о пластичној хирургији није се ни сањало. Њихов стил био је стил „вода и сапун“ - природне девојке без тешке шминке. За „Модом“ следиле су главне и споредне улоге у филмовима „Двоје“, „Др“, и „Лито виловито“, а улога викиншке принцезе у првој америчко-британско-југословенској копродукцији „Дуги бродови“ Бебу Лончар одводи 1965. године за стално у Рим.

Напустила глуму

Њено глумачко умеће било је скромније од лепоте којом је располагала, па је у Италији наступала у многим комерцијалним филмовима шареног забавњачког жанра. Према легенди, чувени италијански редитељ Виторио де Сика озбиљно је размишљао да јој повери улогу у једном свом филму. Али до сарадње није дошло због некаквог ситног неспоразума. Почетком осамдесетих Беба Лончар вратила се у Југославију, да нас подсети на своју лепоту улогама у „Пакленом отоку“ и „Другарчинама“. После италијанског филма „Кућа проклетих“, снимљеног 1982. године, оставила је глуму.Дуго је била у браку с хрватским бизнисменом Јосипом Радељаком, с којим има сина Леа. Развела се 1994. године, а он се касније оженио још једном глумицом велике лепоте - Еном Беговић.Беба Лончар данас живи у Београду и не учествује у јавном животу.

Атракција корзоа

Сви су били заљубљени у Бебу, а она је волела престоничког плејбоја Дејана Божовића, момка којих је тражио да га зову „српским Полом Њуменом“. Загрљени, представљали су атракцију корзоа у Кнез Михаиловој улици.

3. Марија Бакса

Раскошне лепоте, коју није сакривала, ова Београђанка се препоручивала за улоге такозваних слободних жена у југословенским филмовима Београдска легенда каже да, кад је Марија Бакса пролазила Јевремовом улицом, мушкарци у кафанама одгризали су комаде столова.

Ривалитет са Бебом

Марија Бакса у Београду је живела отприлике у исто време кад и Беба Лончар (рођена је 1946. године, дакле три године млађа) и штампа их је поредила, настојећи да створи ривалитет међу њима. Али њих две биле су сушта супротност: док је Лончарева била нежна, готово ломљива, Марија Бакса важила је за оно што би се данас рекло „риба и по“. Раскошне лепоте, коју није сакривала, већ ју је, напротив, ставом и избором гардеробе наглашавала, практично се препоручивала за улоге такозваних слободних жена у југословенским филмовима који су управо били открили чари приказивања нагог женског тела. Дебитовала је као двадесетједногодишњакиња у филму „Боксери иду у рај“ симпатичном епизодом, да би 1971. године заблистала пуним сексепилом у контроверзном остварењу Јоце Јовановића „Млад и здрав као ружа“ као тумач главе женске улоге. Овај филм - у којем се београдски таксиста (Драган Николић) заљубљује у проститутку (Баксу) - имао је сличан заплет као Скорсезеов „Таксиста“, само што је Холивуд каснио пет година за Београдом! Седамдесетих година сели се у Италију, где снима филм за филмом. Појављује се у криминалистичким и научнофантастичним филмовима и еротским комедијама Б продукције и позира за магазине, између осталих и за Плејмен. Њен највећи домет у свету филма је улога поред Чарлса Бронсона у „Досијеу Валачи“.

Римски период

Њен „римски период“ обележен је животом у монденским круговима, које је врло брзо и лако освојила својом појавом. Велики продуцент грчког порекла Овидије Асонитис у неколико наврата нудио јој је брак, али га је она упорно одбијала. Таблоиди су је доводили у везу с многим заводницима и звездама, а из тог периода је и веза с нашим нуклеарним физичарем Богданом Маглићем, који је недавно изјавио да је Марија Бакса одиграла веома важну улогу у његовом животу. Наиме, у тренутку кад му у истраживањима ништа није полазило за руком, она га је позвала у Рим. - То ме је поприлично психички опоравило од бродолома у Америци. Била ми је отприлике као неки животни еликсир у том тренутку. Наша веза је, међутим, кратко трајала, зато што сам ја врло брзо опет стао на своје ноге. Одмах сам кренуо у нове пројекте - испричао је у једном интервјуу. Почетком осамдесетих у Југославији је глумила у ТВ серији „Киклоп“ и филму „Давитељ против давитеља“, а онда се повукла са сцене. Удата је за бизнисмена нашег порекла и с њим има ћерку. Живи у Риму и бави се трговином антиквитетима.

Глумила са Чарлсом Бронсоном

Појављује се у криминалистичким и научнофантастичним филмовима и еротским комедијама Б продукције. Њен највећи домет у свету филма је улога поред Чарлса Бронсона у „Досијеу Валачи“.

4. Бернарда Маровт

Најлепша мис Југославије добро је уновчила своју титулу - на врхунцу популарностидневно је од реклама зарађивала по 3.000 долара У неким анкетама на простору бивше Југославије Бернарда Маровт проглашена је за најлепшу мис Југославије која је икад изабрана! Била је предодређена за успех: годишњи календар за 1982. годину магазина Старт, који је нам је у социјализму замењивао Плејбој, због Бернардиних слика продат је у невероватних 350.000 примерка! Постала је мис Старта и мис Пентхауса пре него што је решила да се окуша на такмичењу за титулу мис.

Лака победа

А онда се на избору за најлепшу Југословенку одржаном 1983. у Загребу елегантно прошетала пистом и глатко победила. Певали су Здравко Чолић и Лепа Брена, две тада највеће југословенске естрадне звезде, а такмичењу је присуствовала и Џулија Морли, директорка такмичења за мис света. Али пре тога, Бернарда Маровт испала је у првом кругу на избору за мис Хрватске! Чланови жирија имали су, наиме, неке друге фавориткиње, па је Бернарда на такмичење у Загребу упала на место мис Косова, која је одустала! Иако изборима лепоте дугује своју каријеру, Бернарда нема разлога да их памти по лепом.

Најфотогеничнија девојка

На такмичењу за мис света које је те године одржано у Лондону ушла је у полуфинале, то јест међу 15 тада најлепших девојака планете. Кладионице су јој давале шансе и у финалу, али организатори овог бизниса, у којем се окреће велики новац, имали су друге планове: два дана пре финала најтиражнији британски дневник Дејли мирор објавио је голишаве фотографије југословенске мисице које је она снимила за загребачки магазин Старт. Тако је Бернарда дискредитована. Сатисфакцију је добила од жирија тридесет мајстора светске фотографије, који су јој готово једногласно доделили титулу мис фотогеничности и титулу најфотогеничније девојке на планети. Чаробних очију, племенитог лица и заводљивог тела, после овог такмичења остварила је дугу и успешну манекенску каријеру. Тако је 1990. проглашена топ-моделом Италије, 1992. топ-моделом Европе, а 2000, по избору женског магазина Јана, проглашена је за најлепшу Словенку 20. века.

И даље ради као модел

Бернарда Маровт је од свих мисица из СФРЈ најбоље уновчила ову титулу. На врхунцу популарности снимајући рекламе дневно је зарађивала по 3.000 долара. Данас има 52 године и даље ради као модел и снима рекламе. Живи на релацији Љубљана-Милано, где има модну агенцију „Берни модел“.

Пукла због голотиње

На такмичењу за мис света Бернарда Маровт 1983. ушла је у полуфинале, односно међу 15 тада најлепших девојака планете. Два дана пре финала, британски дневник Дејли мирор објавио је њене голишаве фотографије. Тако је Бернарда дискредитована.

5. Ана Сасо

Лепа Бугојанка је осамдесетих година покорила СФРЈ својим сексепилом, али то јој није донело срећу у љубави Једна од најлепших мис Југославије свих времена остала је упамћена у свести генерација данашњих педесетогодишњака по реклами за сок „пипи“: уз слоган „То вам снагу даје“ Ана Сасо израња из воде, а кроз мокру мајицу виде се савршене природне груди. Звучи невероватно, али то је све што је ову Бугојанку рођењем начинило секс-симболом!

У светском врху

Рођена 1963. године, тек је постала пунолетна кад се као хостеса на Сплитском фестивалу забавних мелодија пријавила за избор најлепше Југословенке. Ниједна друга није имала шансе, и 1982. године понела је ленту, а затим отпутовала у Лондон да тамо Југославију представља на избору за мис света. Била је одлична: од укупно 68 такмичарки ушла је у полуфинале са још седам лепотица. Затим је снимила поменуту рекламу и покорила СФРЈ, а могла је да освоји и свет: њену лепоту и харизму препознали су у неколико страних модних агенција из којих су стизале понуде. Из Париза је добила и понуду за филмску улогу, али је она све одбијала. Наводно зато што није хтела да се скине у топлес. Или то није хтео да јој дозволи дечко... После освајања титуле најлепше у СФРЈ удала се за власника неколико сплитских пекара, али се он није устезао да је туче и на јавном месту! Затим је, како то већ доликује мисици, била у вези с тадашњим фудбалером сплитског Хајдука и репрезентативцем Игором Штимцем, који ју је, наводно, такође понекад тукао.

Лоши покушаји

Од 2001. до 2004. године била је у браку са Игором Францескијем, рибаром и правником, а оставила га је јер ју је безочно варао. Две године након развода Францески је ухапшен јер су се у његовом стану девојке из једне организоване групе проституисале. Крајем деведесетих дугонога и необично лепа Ана Сасо окушала се и као водитељка на ХТВ, али њена ТВ каријера није дуго трајала. Ништа више успеха није постигла ни као певачица. Али и данас, кад је у вези с једним сплитским хирургом, плени лепотом. „Лијепим женама прилазе криви мушкарци“, говорила је целог живота.

Хит реклама

Једна од најлепших мис Југославије свих времена остала је упамћена у свести генерација данашњих педесетогодишњака по реклами за сок „пипи“: уз слоган „То вам снагу даје“ Ана Сасо израња из воде, а кроз мокру мајицу виде се савршене природне груди

6. Дијана Бећиревић

Девојка из села Лукавац покорила је свет - радила је интервјуе с двојицом папа, спортистима и политичарима, била је у вези са Алом Паћином Дијана Бећиревић одузимала је дах домаћим мушкарцима позирајући на странама до тада резервисаним углавном за обнажене америчке девојке. Рођена је 1962. године у сиромашној породици у Лукавцу код Тузле, где се нико пре ње од почетка света па до те 1981. године није сликао го. А она је то учинила - позирала је за Стартову дуплерицу у свој лепоти свог једрог тела!

„Титове девојке“

Била је и једна од „цура с Јадранске обале“ у Плејбојевом едиторијалу 1981. Слике тадашњих YУ лепотица које су као од мајке рођене стале пред објектив изашле су и у Плејбоју под називом „Титове девојке“!Била је у седмом разреду кад је остала без оца, али је подршку мајке имала целог живота. Средњу школу похађала је у Сарајеву, и успут - несвакидашње лепа - снимала рекламе за социјалистичке привредне гиганте. Од студија глуме одустала је у последњем часу и уписала се на журналистику. Доцније завршиће још два факултета! Кад се преселила у Италију, запослила се на РАИ, где је водила једну религиозну емисију. Папа Јован Павле ИИ три пута јој је давао интервју, а претходни папа Бенедикт XВИ, док је још био кардинал, Дијану је возио по Риму на „веспи“. Урадила је и последњи интервју звезде Формуле 1 Ајртона Сене, само 24 сата пре него што је погинуо, упознала је Хилари Клинтон и Беназир Буто. Из Рима је у САД отишла са Ахметом Етергуном, продуцентом који је био задужен за каријере највећих музичких звезда попут Ролингстонса, Лед цепелина, Реја Чарлса и Арете Френклин. Петнаест година радила је као његова секретарица и на том месту упознала и завела највеће светске звезде. Ипак, први пут у животу пољубила се с нашим Здравком Чолићем!

Везе са звездама

Веза са Алом Паћином трајала је кратко јер је он био искомплексиран и увек у параноји од папараца. Арнолд Шварценегер отворено јој се набацивао, али су Дијану на време убедили да се не петља с њим јер има љубоморну и опасну жену. А о Бреговићу је причала: „Оптужили су ме да сам замало растурила Бијело дугме. Живела сам у Милану и дружила се с Владом Правдићем, клавијатуристом ‚дугмића‘. Био је заљубљен у мене, али одједанпут се појавио Горан Бреговић. А кад Горан нешто хоће, онда то и добије. И ту је кренуо сукоб двојице чланова бенда. А да ли ме је Горан украо од Владе? Па јесте!“ Због једне вечере са Силвиом Берлусконијем Бећиревићки су приписивали пад италијанске владе, због чега је тужила италијанске новине, а Ники Лауда, који је био много љубоморан, тукао се у бару због ње! Данас Дијана Бећиревић живи под именом Диана Нивен у западном Холивуду, где је седиште и њене фирме „ДН њуз“.

Растурила Бијело дугме

Оптужили су ме да сам замало растурила Бијело дугме. Живела сам у Милану и дружила се с Владом Правдићем, клавијатуристом „дугмића“. Био је заљубљен у мене, али одједанпут се појавио Горан Бреговић. А кад Горан нешто хоће, онда то и добије. И ту је кренуо сукоб двојице чланова бенда. А да ли ме је Горан украо од Владе? Па јесте!

7. Савина Гершак

Лепа Словенка прославила се еротским улогама у филмовима „Смрт господина Голуже“ и „Чудо невиђено“ Пролетела је као блистава комета и нестала, а ми смо остали задивљени. Савина Гершак рођена је у Словенији, у Љубљани, 1963. године. Њен први избор био је спорт - са 16 година била је званично трећа тенисерка у СФРЈ, па се преселила у СР Немачку, одакле је путовала на професионалне турнире по Европи.

Заводљива и лепа

Лепог лица и прекрасне заводљиве фигуре, повремено је наступала и као фото-модел, па је једна њена фотографија доспела до редитеља Живка Николића, који је почињао снимање филма „Смрт господина Голуже“. Месецима је тражио одговарајућу глумицу за улогу Анке, која је у сценарију описана као млада удовица божанственог изгледа. Кад је видео Савинине фотографије, редитељ је затражио од продуцента да је нађе и без пробног снимања дао јој главну улогу. Имала је 19 година. www.youtube.com/watch - Нисам стигла ни да се снађем, једноставно, упала сам у све то... - објашњавала је у једном интервјуу свој улазак у свет познатих ова заносна плавуша. Испоставило се, међутим, да је једино Николић веровао у њу. Иако је њена еротизована улога у „Смрти господина Голуже“ - иначе лошем филму - добила огроман публицитет, понуде за нови ангажман изостале су. Две године Савине није било ни на филму ни на телевизији. Вероватно зато што њени глумачки квалитети нису били нарочити, а није имала ни основно глумачко образовање. У жижу јавности вратио ју је опет Живко Николић. Спремао је 1984. године „Чудо невиђено“, а главни женска улога писана је баш за Савину Гершак. Овај филм су одлично примили и публика и критика, добрим делом и због Савине. И данас се памте бројне комичне сцене и култне реплике из овог филма, међу њима и она кад Бата Живојиновић као монах Макарије коментарише појаву заводљиве Савине Гершак у убогом селу на обали Скадарског језера: „Не, оче Леонтије, то је што би прост народ рекао добра пи.ка!“ „Чудо невиђено“ лансирало је главну женску глумицу у Италији, па се Савина појавила у неколико филмова Б продукције. И у трећем свом филму, „У име народа“, Живко Николић Гершаковој је поверио тумачење главног женског лика, али је овог пута њена улога без еротске ноте, што је публика казнила малим интересовањем.

Постала психотерапеут

Савина Гершак вратила се у Италију и ту снимила још седам филмова. Вредан помена је само „Поноћна јурњава“ с Робертом Мичамом и Мајклом Дудикофом. Свесна својих глумачких ограничења, у 28. години напустила је глуму и посветила се студијама психологије. Данас ради у Риму као професионални психотерапеут. Родила је близанце у 44. години. Без обзира на то што данас радим, сигурна сам да ћу једног дана опет играти у филму - рекла је 2013. године у једном интервјуу.

Промена каријере

Савина Гершак вратила се у Италију и ту снимила још седам филмова. Вредан помена је само „Поноћна јурњава“ с Робертом Мичамом и Мајклом Дудикофом. Свесна својих глумачких ограничења, у 28. години напустила је глуму и посветила се студијама психологије.
Прочитајте још:
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА