Најновије

ОБНАВЉА СЕ ХРИСТОВ ГРОБ: Нећете веровати ко је донатор

У Јерусалиму је почела обнова Цркве Васкрсења Христовог, тачније, обновиће се сам Христов гроб на Голготи, односно неколико метара висока и широка мермерна едикула, коју неколико последњих деценија од распадања штити метална конструкција која држи заједно мермерне блокове нагрижене временским непогодама, пламеном многобројних свећа у близини, али и дахом хиљаду посетилаца, што повећава влажност у просторији.

Дочек Благодатног огња испред гроба Христовог (Фото: ЈуТјуб)

Радове на рестаурацији највеће хришћанске светиње финансираће три главне хришћанске цркве које управљају Храмом Васкрсења Христовог, грчка влада, а део новца прикупиће се и донацијама, међу којима је и донација јорданског краља Абдулаха II. Наиме, Јордански краљ Абдулах II издао је краљевски декрет о доброчинству за финансирање обнове Христовог гроба у Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму. Јорданска новинска агенција Петра објавила је ову вест  и истиче да је хашемитски двор послао званично писмо Патријарху јерусалимском Теофилу III.

Краљ Абдулах Други (Фото: XinHua) "Улога Јордана у заштити хришћанског опстанка у Светој земљи је јасна и неоспорна,“ рекао је Патријарх и додао: "Краљ Абдулах предводи напоре свих Јорданаца у сејању клица љубави и братства између муслимана и хришћана. Ми убиремо плодове тих напора данас када секташки ратови уништавају читаве земље, као што се јасно може видети". Студију и нацрт радова припремило је Национално технички универитет из Атине и сви су с њим сагласни. Очекује се да ће рестаурација трајати око осам месеци и да би почетком 2017. све требало бити завршено.
Извор: Јутарњи лист/Курир/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА