Najnovije

OBNAVLJA SE HRISTOV GROB: Nećete verovati ko je donator

U Jerusalimu je počela obnova Crkve Vaskrsenja Hristovog, tačnije, obnoviće se sam Hristov grob na Golgoti, odnosno nekoliko metara visoka i široka mermerna edikula, koju nekoliko poslednjih decenija od raspadanja štiti metalna konstrukcija koja drži zajedno mermerne blokove nagrižene vremenskim nepogodama, plamenom mnogobrojnih sveća u blizini, ali i dahom hiljadu posetilaca, što povećava vlažnost u prostoriji.

Doček Blagodatnog ognja ispred groba Hristovog (Foto: JuTjub)

Radove na restauraciji najveće hrišćanske svetinje finansiraće tri glavne hrišćanske crkve koje upravljaju Hramom Vaskrsenja Hristovog, grčka vlada, a deo novca prikupiće se i donacijama, među kojima je i donacija jordanskog kralja Abdulaha II. Naime, Jordanski kralj Abdulah II izdao je kraljevski dekret o dobročinstvu za finansiranje obnove Hristovog groba u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu. Jordanska novinska agencija Petra objavila je ovu vest  i ističe da je hašemitski dvor poslao zvanično pismo Patrijarhu jerusalimskom Teofilu III.

Kralj Abdulah Drugi (Foto: XinHua) "Uloga Jordana u zaštiti hrišćanskog opstanka u Svetoj zemlji je jasna i neosporna,“ rekao je Patrijarh i dodao: "Kralj Abdulah predvodi napore svih Jordanaca u sejanju klica ljubavi i bratstva između muslimana i hrišćana. Mi ubiremo plodove tih napora danas kada sektaški ratovi uništavaju čitave zemlje, kao što se jasno može videti". Studiju i nacrt radova pripremilo je Nacionalno tehnički univeritet iz Atine i svi su s njim saglasni. Očekuje se da će restauracija trajati oko osam meseci i da bi početkom 2017. sve trebalo biti završeno.
Izvor: Jutarnji list/Kurir/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA