Најновије

САВАМАЛА: Младеновић уместо Малог!?

БЕОГРАД - Градоначелник Синиша Мали могао би већ у наредним данима да поднесе оставку због дешавања у Савамали, а на том месту највероватније ће га наследити његов садашњи заменик Андреја Младеновић - сазнају незванично "Новости".

Андреја Младеновић (Фото: ЈуТјуб)

То би требало да буде епилог политичког земљотреса који је настао након што је мандатар Александар Вучић обелоданио да иза рушења објеката у Савамали стоји врх престоничке власти и да ће појединци морати да сносе и политичку одговорност.
После открића мандатара, пљуште захтеви да Мали поднесе оставку, а он се још не оглашава о даљим потезима.
- Градоначелник је дошао на посао и нормално обављао све своје активности - речено је Новостима у кабинету првог човека главног града.
У сваком случају, закон каже да ће Мали, и после одласка с чела града (било оставком, било разрешењем), наставити да води престоницу до избора новог градоначелника. Како тврде наши извори, редослед наредних политичких потеза највероватније ће се одиграти у три корака. После оставке или разрешења Малог, Скупштина града има рок од месец дана да изабере новог градоначелника из редова 110 одборника, и то већином гласова. Уколико се то не деси, Влада уводи принудну управу, која води град до избора.
То што Младеновић тренутно није одборник, јер је поднео оставку када је изабран за заменика градоначелника, не представља препреку да седне у "столицу Малог". Наиме, пошто одласком градоначелника и њему престаје функција заменика, може да му се врати одборнички мандат уколико постоји такав захтев.
Потреси у Старом двору ускомешали су и табор СНС. Нарочито пошто је Зорана Михајловић јавно подржала Малог.
- То сам учинила како се сав његов претходни рад не би свео на причу о рушењу нелегалних објеката у Савамали. Одлично смо радили заједно, видео се помак у сарадњи са Градом у односу на раније, и осетила сам потребу то да кажем - образложила је Михајловићева свој потез.
Председник СПС Ивица Дачић поручио је "неким опозиционим странкама"да прекину са лицемерјем:
- Уместо да Вучићев потез,који је у много чему јединствен, поздраве као нови правац којим иде српска политика, неке опозиционе странке су то дочекале на нож. Ако је неко из СПС у томе учествовао и он ће сносити политичку одговорност.
Јуче су поново огласила опозиција. Нова странка очекује да надлежни коначно изађу с резултатима истраге. Балша Божовић, из ДС, поновио је да очекује не само оставку Малог, него и министра полиције Небојше Стефановића, па и то да Вучић врати мандат за формирање владе.
Имена позната полицији
Полиција и даље прикупља податке од директних актера "ноћног рушења" у Савамали - незванично сазнају "Новости". Реконструисан је цео догађај - од тога ко је дао налог, и какав, па до имена оних који су то спровели у дело.
- Већ за неколико дана полицијски извештај ће се наћи на тужиочевом столу. Сва имена су на папиру - наводи извор "Новости".
Међу онима који су до сада испитани, према незваничним сазнањима, налазе се и челници града, неки грађевиснки предузимачи чија је механизација ангажована, као и њихови запослени. Сви су они изјавили да нису имали никакаву финансијску корист од тог рушења, већ да су хтели да помогну Граду да се реши нелегалних објеката. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА