Најновије

Ђурић: Албанска страна неће још дуго моћи да "гура под тепих" поједина питања!

Србија је искрена у жељи да буде гарант стабилности у региону и то је у протеклим месецима јасно доказала када је врло рационално и смирено одговарала на бројне провокације које су нам долазиле из окружења, изјавио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу новосадском "Дневнику" рекао да дестабилизација није у интересу Србије, јер нам је, како је казао, коначно период мира у којем ћемо моћи да се развијамо и економски и демократски.
"Део те политике Београда је и бриселски дијалог који се води с Приштином у циљу стварање те нове климе у региону и указује да албанска страна неће још дуго моћи да гура под тепих поједина питања, попут имовинских. Процес нормализације односа са Приштином је део нашег напора да створимо регион којим ће ефикасније протицати људи, роба и услуге, уместо да имамо регион који ће бити проводник за мржњу и конфликте. У том процесу наши захтеви нису неразумни и максималистички, тражимо услове за миран, безбедан и достојанствен живот Срба на Косову и Метохији", рекао је Ђурић, који је и потпредседник СНС.
Он је истакао да је Заједница српских општина (ЗСО) управо инструмент за постизање тог циља и додао да су политтички разлози једини који албански политичари у Приштини могу имати за опструирање формирања ЗСО, те да очекује да ће се албански политичари у блиској будућности окренути разуму и политици сарадње јер је то у интересу и Срба и Албанаца на Косову и Метохији су популистицки и оцекујем да це се они у блиској будуцности ипак окренути разуму и политици сарадње, јер је то у интересу и Срба и Албанаца на КиМ.
Ђурић сматра да је добро је што су Срби на КиМ одлучили да се огласе као заинтересована страна по питању "Трепче", јер се тиме, по његовим речима, повећавају и шансе да се дође до неког решења заснованог на праву и међународним стандардима.
"Србија у континуитету исказује спремност да се о имовини разговара у Бриселу, јер то је једини оквир у којем можемо да дођемо до обострано прихватљивог, а тиме и одрживог решења. Пришšтина је до сада тврдоглаво одбијала да разговара о имовини, али верујем да неће моћи још дуго да затвара очи пред чињеницом да се о имовини Срба и државе Србије не може одлучивати без Срба и Србије. Садашња ситуација одбија инвеститоре и гуши привредну активност на КиМ, и Приштина неће моћи јоš дуго да проблем гура под тепих", нагласио је Ђурић.
Говорећи о пројекту "Сунчана долина", Ђурић је рекао да Србија, када је реч о том пројекту, нема никаквих скривених намера, већ да је жеља да макар делимично исправи историјска неправда и да се утиче на билнс бруталне политике протеривања Срба са КиМ.
"Док год има Срба који су под претњом насиљем и бојећи се за свој живот морали да напусте КиМ, а желе да се тамо врате, нема те политичке структуре или међународне организације која то право сме да им ускрати. Досадашњи модели повратка Срба на КиМ су се показали неуспешним, до те мере да данас о њему говоримо као о глобално најнеефикаснијем, а ми смо осмишљавајуци концепт 'Сунчане долине' показали да је ефикасан модел могуће изнаћи, ако постоји добра воља и искрена жеља да се српским невољницима омогући повратак", казао је Ђурић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА