Najnovije

Đurić: Albanska strana neće još dugo moći da "gura pod tepih" pojedina pitanja!

Srbija je iskrena u želji da bude garant stabilnosti u regionu i to je u proteklim mesecima jasno dokazala kada je vrlo racionalno i smireno odgovarala na brojne provokacije koje su nam dolazile iz okruženja, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić (Foto: Jutjub)

On je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" rekao da destabilizacija nije u interesu Srbije, jer nam je, kako je kazao, konačno period mira u kojem ćemo moći da se razvijamo i ekonomski i demokratski.
"Deo te politike Beograda je i briselski dijalog koji se vodi s Prištinom u cilju stvaranje te nove klime u regionu i ukazuje da albanska strana neće još dugo moći da gura pod tepih pojedina pitanja, poput imovinskih. Proces normalizacije odnosa sa Prištinom je deo našeg napora da stvorimo region kojim će efikasnije proticati ljudi, roba i usluge, umesto da imamo region koji će biti provodnik za mržnju i konflikte. U tom procesu naši zahtevi nisu nerazumni i maksimalistički, tražimo uslove za miran, bezbedan i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić, koji je i potpredsednik SNS.
On je istakao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) upravo instrument za postizanje tog cilja i dodao da su polittički razlozi jedini koji albanski političari u Prištini mogu imati za opstruiranje formiranja ZSO, te da očekuje da će se albanski političari u bliskoj budućnosti okrenuti razumu i politici saradnje jer je to u interesu i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji su populisticki i ocekujem da ce se oni u bliskoj buducnosti ipak okrenuti razumu i politici saradnje, jer je to u interesu i Srba i Albanaca na KiM.
Đurić smatra da je dobro je što su Srbi na KiM odlučili da se oglase kao zainteresovana strana po pitanju "Trepče", jer se time, po njegovim rečima, povećavaju i šanse da se dođe do nekog rešenja zasnovanog na pravu i međunarodnim standardima.
"Srbija u kontinuitetu iskazuje spremnost da se o imovini razgovara u Briselu, jer to je jedini okvir u kojem možemo da dođemo do obostrano prihvatljivog, a time i održivog rešenja. Prišština je do sada tvrdoglavo odbijala da razgovara o imovini, ali verujem da neće moći još dugo da zatvara oči pred činjenicom da se o imovini Srba i države Srbije ne može odlučivati bez Srba i Srbije. Sadašnja situacija odbija investitore i guši privrednu aktivnost na KiM, i Priština neće moći još dugo da problem gura pod tepih", naglasio je Đurić.
Govoreći o projektu "Sunčana dolina", Đurić je rekao da Srbija, kada je reč o tom projektu, nema nikakvih skrivenih namera, već da je želja da makar delimično ispravi istorijska nepravda i da se utiče na bilns brutalne politike proterivanja Srba sa KiM.
"Dok god ima Srba koji su pod pretnjom nasiljem i bojeći se za svoj život morali da napuste KiM, a žele da se tamo vrate, nema te političke strukture ili međunarodne organizacije koja to pravo sme da im uskrati. Dosadašnji modeli povratka Srba na KiM su se pokazali neuspešnim, do te mere da danas o njemu govorimo kao o globalno najneefikasnijem, a mi smo osmišljavajuci koncept 'Sunčane doline' pokazali da je efikasan model moguće iznaći, ako postoji dobra volja i iskrena želja da se srpskim nevoljnicima omogući povratak", kazao je Đurić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA