Најновије

Ево зашто су Делије песмом "Пукни зоро" испратиле фудбалере Црвене звезде у Бугарску (ВИДЕО)

Навијачи Црвене звезде нису били превише разочарани ремијем својих љубимаца против Напретка на отварању нове сезоне Суперлиге.

Делије (Фото: Јутјуб)

Разлог је јасан, већ у уторак црвено-беле очекује гостовање Лудогорецу у Бугарској у првом мечу 3. кола квалификација за Лигу шампиона.
"Делије" су по завршетку утакмице са Крушевљанима позвале играче и занимљивом поруком и кореографијом их охрабриле пред двомеч са бугарским тимом. Уз бакље, ватрене присталице црвено-белих отпевале су познату песму "Пукни зоро", у оригиналу песму која је настала током Првог светског рата, а испевао је непознати српски војник пред битку на Кајмакчалану. Та песма је скоро обрађена за филм "Монтевидео, Бог те видео".
Та песма је постала химна српске војске и по храбрости чувеног Гвозденог пука "Кнез Михаило".
Тиме су навијачи Црвене звезде алудирали на борбе чувеног Гвозденог пука, који се у балканским ратовима 1912. и 1913. године борио против Бугара и Турака. Гвоздени пук је од 4.500 бораца изгубио око 3.000 људи, било да су погинули или рањени. Дешавало се да официри са нижим чиновима преузимају команду, па чак и редови да се укључују у ланце команде.
Речи песме Да ли чујес мила мога коња кас да ли чујес са планина зове те мој глас Засвираше трубе заврши се бој звона звоне, зора свиће враћам се роде мој Рефрен: Ај, па пукни зоро стару мајку пробуди па да види ко јој долази ај, па пукни зоро моју драгу да љубим беле груди да јој загрлим Кад тамо далеко видим оџак сив стару сљиву, родну њиву враћам се кући жив А најбољих нема однео их бој цувала ме слика твоја враћам се роде мој Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА