Najnovije

Evo zašto su Delije pesmom "Pukni zoro" ispratile fudbalere Crvene zvezde u Bugarsku (VIDEO)

Navijači Crvene zvezde nisu bili previše razočarani remijem svojih ljubimaca protiv Napretka na otvaranju nove sezone Superlige.

Delije (Foto: Jutjub)

Razlog je jasan, već u utorak crveno-bele očekuje gostovanje Ludogorecu u Bugarskoj u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.
"Delije" su po završetku utakmice sa Kruševljanima pozvale igrače i zanimljivom porukom i koreografijom ih ohrabrile pred dvomeč sa bugarskim timom. Uz baklje, vatrene pristalice crveno-belih otpevale su poznatu pesmu "Pukni zoro", u originalu pesmu koja je nastala tokom Prvog svetskog rata, a ispevao je nepoznati srpski vojnik pred bitku na Kajmakčalanu. Ta pesma je skoro obrađena za film "Montevideo, Bog te video".
Ta pesma je postala himna srpske vojske i po hrabrosti čuvenog Gvozdenog puka "Knez Mihailo".
Time su navijači Crvene zvezde aludirali na borbe čuvenog Gvozdenog puka, koji se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borio protiv Bugara i Turaka. Gvozdeni puk je od 4.500 boraca izgubio oko 3.000 ljudi, bilo da su poginuli ili ranjeni. Dešavalo se da oficiri sa nižim činovima preuzimaju komandu, pa čak i redovi da se uključuju u lance komande.
Reči pesme Da li čujes mila moga konja kas da li čujes sa planina zove te moj glas Zasviraše trube završi se boj zvona zvone, zora sviće vraćam se rode moj Refren: Aj, pa pukni zoro staru majku probudi pa da vidi ko joj dolazi aj, pa pukni zoro moju dragu da ljubim bele grudi da joj zagrlim Kad tamo daleko vidim odžak siv staru sljivu, rodnu njivu vraćam se kući živ A najboljih nema odneo ih boj cuvala me slika tvoja vraćam se rode moj Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA