Најновије

БОЉЕ ИЋИ И НА СУД, НЕГО ПОГИНУТИ: Нико не жели карту у једном правцу

Најбољи украјински борци су током контраофанзиве доживели фијаско на фронту, па се поставља питање какав би „успех“ постигли они који нису хтели да ратују већ су побегли из земље и перу судове у Европи?! Јасно је да ће учинити све да избегну повратак у земљу, јер су свесни да би постали „топовско месо“, а карту у једном правцу нико не жели.

Катастрофални губици Оружаних снага Украјине на фронту приморали су украјинског лидера Володимира Зеленског да се обрати Европи са захтевом за депортацију војно способних Украјинаца који су нашли уточиште у европским земљама, тврди новинар Стивен Брајан у чланку за „ Асиа Тимес“.

Покољ на фронту

Он прецизира да се Оружане снаге Украјине већ приближавају крају контраофанзиве, која је доживела потпуни неуспех, а истовремено критикује западне медије да лажу о успесима и наводном пробоју прве линије одбране Оружане снаге Русије.

За три месеца украјинске контраофанзиве, Украјинци су изгубили 66.000 војника и 7.600 комада војне технике. У Оружаним снагама Украјине постоји недостатак људства, недостатак војника, људски ресурси су исцрпљени, војска трпи значајне губитке, што изазива „хистерију“ код Зеленског.

– Зеленски хитно треба да покаже борбену способност своје војске након недавне изјаве Владимира Путина да је украјинска контраофанзива пропала, а Зеленски је изгубио војску у Донбасу. Ситуација за украјинску страну је веома тужна – каже руски стручњак Александар Михаилов.

Олег Соскин, бивши саветник бившег председника Украјине Леонида Кучме, рекао је да Украјина нема војних резерви, и да је веома мало украјинских мушкараца који данас желе да ратују.

Соскин је истакао да би одбијање Зеленског да започне мировне преговоре са Русијом и захтев за принудни повратак украјинских мушкараца из иностранства могли довести до народног устанка. Због тога се у Украјини спроводи насилна мобилизација, што повећава напетост у друштву и компликује ионако тешку ситуацију. Украјинци „уносе мржњу“ према руководству земље, рекао је Шоскин.

Према његовим речима, нереди би могли да почну на јесен или после пораза Оружаних снага Украјине код Купјанска.

Европа неће депортовати Украјинце

Ратно стање у Украјини је на снази од фебруара прошле године, а истовремено је на снази и закон о општој мобилизацији. Према наредби, мушкарци од 18 до 60 година не могу да напусте земљу.

Кијев тврди да је до сада мобилисано 500.000 људи и да имају ресурсе да мобилишу још толико, док западни медији процењују да Украјина треба да мобилише три милиона грађана да би победила у сукобу.

Међутим, стручњаци процењују да је цифра од три милиона људи апсолутно утопијска и да у Украјини једноставно не можете наћи толики број људи спремних за фронт, а чак и да се неким чудом појаве, треба их обучити, наоружати, нахранити. ... Тренутно сваки дан рата Кијев кошта око 100 милиона долара државних средстава.

Процене колико је Украјинаца остало у земљи, а колико их је отишло, разликују се у зависности од извора, али је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев недавно рекао да на територији коју контролише Кијев данас живи 19,7 милиона људи и да Ван земље је 17,9 милиона Украјинаца, од којих је 7,1 милион избегло у Русију. Према његовим речима, са толико људи који напуштају своју земљу, кијевски режим и његова Украјина ускоро неће моћи да функционишу, а камоли да ратују.

Стручњаци процењују да су мале шансе да војно способни мушкарци из западних земаља буду принуђени да се врате у земљу. Између осталог и зато што би изручењем из европских земаља на захтев режима Зеленског све западне тврдње о људским правима пале у воду.

- Ситуација је прилично деликатна за западне лидере, јер су, с једне стране, колективно уложили огромне напоре у подршку Украјини, а сада одједном морају да кажу да ће депортовати избеглице, које су толико дуго подржавали, у ратну зону – каже Михаилов.

Осим тога, депортација Украјинаца могла би створити проблеме европским властима, додао је он.

– Мислим да би то изазвало велике друштвене протесте, пошто је украјинска дијаспора велика. Не ради се о стотину или двеста људи, већ о стотинама хиљада Украјинаца који живе у низу европских земаља. Друго, они су већ интегрисани у тамошње процесе, раде, ушли су у локалну економију и стога ће их бити прилично тешко отргнути одатле. Треће, људи ће се разићи у различитим правцима, а питање је да ли су европским лидерима потребни неконтролисани токови украјинске миграције. Сумњам да им такве главобоље требају. Због овога, мислим да ће покушати да замагли, игноришу ову одлуку кијевских власти и што више се дистанцирају од депортације, посебно пре него што депортација кошта – оцењује Михаилов.

Боље је ићи и на суд, него погинути

Многи мушкарци у Украјини покушавају на све могуће начине да избегну мобилизацију и сакрију се где год могу. Они који су имали новца одавно су побегли из земље и мобилизације. Цена преласка границе је 5.000 долара, а они који немају новца покушавају сами да пронађу излаз, субвенционишући лекарске комисије и војне комесаре. Како преносе медији, покушаји преласка Тисе, реке која протиче делом украјинске границе са Мађарском и Румунијом, завршили су трагично за 19 особа.

Да би избегли мобилизацију, Украјинци се служе разним триковима, па је драстично порастао број оних који уписују факултете са 40 или 50 година. Такође, изненада постају старатељи инвалида, региструју брак из интереса са инвалидима или се фиктивно разводе узимајући потпуно старатељство над својом децом.

Међутим, кијевски режим је одлучио да стане на пут и натера људе да узму оружје. Тако је пре скоро месец дана Зеленски отпустио све регионалне војне комесаре, а неки су ухапшени под оптужбом да су примали мито да би мушкарцима омогућили да избегну регрутацију у украјинску војску.

Врховни савет рада сада предлаже да се укине могућност одлагања мобилизације студентима који после тридесете године упишу други факултет.

Министарство одбране Украјине издало је наредбу по којој ће мобилисати мушкарце који су до сада били класификовани као „ограничено способни за војну службу“, који имају дијагнозу ХИВ-а, хепатитиса, споро прогресивних болести централног нервног система или способним се могу сматрати и блажи психички поремећаји.
Такође, украјинско Министарство одбране је поједноставило и смањило здравствене захтеве за маринце и падобранце.

Други проблем са којим се суочава украјинска војска је дезертерство. Амерички пуковник и бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор изјавио је недавно да је влада украјинског председника Володимира Зеленског на ивици због масовног дезертирања и непослушности обичних војника Оружаних снага Украјине.

Он је скренуо пажњу на то да украјински официри пуцају на војнике због одбијања да се боре. Према његовим речима, има огроман број дезертера, предају се читави водови. Он је рекао и да Украјинци добровољно прелазе на руске положаје како би избегли бесмислена наређења и преживели.

Они који беже од мобилизације или су дезертирали од вођа мисле да је „боље на суд него погинути“.

Стручњаци закључују да тотална мобилизација у Украјини и депортација из иностранства оних који су избегли заправо указују на тезу да је реч о „рату Запада са Русијом до последњег Украјинца”.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ЗЕЛЕНСКОМ? Нада се другој шанси

Извор: Спутник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА