Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ЗЕЛЕНСКОМ? Нада се другој шанси

Према редовном изборном распореду, у Украјини би следећег месеца требало да буду одржани парламентарни избори, а следећег марта председнички.

С обзиром на то да су због руског напада услови у тој земљи све само не „редовни“, разумљиво је да се о овој теми расправља, посебно након што је амерички сенатор Линдзи Грејем крајем августа позвао Кијев да организује „слободне и фер“ изборе чак и када је под свеопштим нападима Русије, пише Политико.

Украјински председник Володимир Зеленски не крије да жели други мандат.

- Ако се рат настави и идуће године буду избори, никада нећу напустити своју земљу, јер сам гарант Устава и бранићу га у сваком случају - рекао је Зеленски у недавном интервјуу за португалски јавни сервис РТП.

Зеленски је такође рекао америчком сенатору да је спреман — ако се парламент сложи — да укине ванредно стање које забрањује изборе током рата, али то је тема која поставља велика питања о демократском легитимитету: већину ТВ програма углавном контролишу влада, војници морали би да гласају у рововима на првој линији фронта, а милиони Украјинаца су побегли у иностранство.

Свестан свих ових препрека, Зеленски је тврдио да ће Запад морати да помогне Украјини да организује гласање за око 6,2 милиона украјинских избеглица, које су побегле из земље након руске инвазије у фебруару 2022. Он је такође рекао да ће украјински партнери морати да обезбеде додатних 120 милиона евра за постављање бирачких места и слање посматрача, посебно у најсложенијим областима као што су борбене зоне.

Изборни посматрачи, политички аналитичари, па чак и представници опозиције који су разговарали са новинарима Политика слажу се да Украјина не може да гарантује слободан, фер и безбедан изборни процес док Русија испаљује пројектиле на Украјину, ТВ канали су цензурисани, а 20 одсто територије то није. могао да гласа јер је под окупацијом Кремља.

„Разумем да би безбедносно окружење за спровођење избора било изазовно. Међутим, не могу да замислим боље улагање у стабилност Европе од помоћи Украјини да опстане као независна, самоуправна демократија заснована на владавини права. Охрабрио бих све савезнике Украјине да помогну у пружању финансијске и техничке помоћи за подршку овим напорима“, рекао је Грејем.

ОТКАЗАО ПОСЛУШНОСТ ЗЕЛЕНСКОМ? Високом функционеру прети дуга робија

Олга Аивазовска, председница одбора Грађанске мреже Опор, украјинске изборне страже, упозорила је на опасности превремених избора. На изборима се ради о слободи говора, слободном кретању, без цензуре, о комуникацији са бирачима, о активностима политичких партија... Све се то не може гарантовати у ратном жаришту“, рекла је она Политику.

Претећа опасност коју је идентификовала јесте да би без фер политичке конкуренције, која би била немогућа због ограничења која је влада наметнула током рата, влада могла бити делегитимизована.

„Такви избори би били далеко од чина демократије током рата. Земља би могла да добије владаре које бирају само неки делови Украјине, они који нису окупирани од стране Русије. И то ће помоћи Кремљу да поправи нову геополитичку реалност контроле другог дела Украјине“, додала је Ајвазовска, преноси Политико.

Зеленски каже да разуме логику украјинских партнера који позивају Кијев да одржи гласање током рата.

- Ако штитите демократију, онда о тој заштити треба размишљати и током рата. Избори су један од начина да се то уради. Али није узалуд да су избори забрањени законом за време рата. Веома их је тешко задржати - рекао је Зеленски.

Украјински председник је додао да му још нико није показао како да организује изборе за војна лица на првим линијама фронта и за избеглице у иностранству.

Док је помоћ у организовању гласања у иностранству могућа, Дмитро Разумков, украјински посланик који је председавао изборном кампањом Зеленског 2019, али је сада у опозицији, нашалио се да би волео да страни посматрачи поставе своје мисије на линији фронта под сталним руским гранатирањем.

- Ни народни посланици ни Централна изборна комисија не могу да кажу колико ће времена бити потребно за израду новог бирачког списка. Где су наши бирачи и како организовати тај процес? Код нас је огромна територија или под окупацијом, или је тамо уништена инфраструктура, нема људи, једноставно, нема могућности да се организује изборни процес на терену – рекао је Разумков за Политико.

НЕМА ВИШЕ ФИНАНСИРАЊА КИЈЕВА: САД имају преча посла

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА