Најновије

ОТКАЗАО ПОСЛУШНОСТ ЗЕЛЕНСКОМ? Високом функционеру прети дуга робија

Украјински суд за борбу против корупције наводно је наредио покретање кривичног поступка против Рустема Умерова и његових сада већ бивших заменика.

Новоименовани украјински министар одбране Рустем Умеров је под истрагом државног бироа за борбу против корупције због наводних злоупотреба на његовој претходној функцији, јављају локални медији.


Крајем августа, Високи антикорупцијски суд (ВАКС) је наводно наложио Националном бироу за борбу против корупције (НАБУ) да размотри жалбе против Умерова и двојице његових сада већ бивших заменика у Фонду државне имовине (ФГИУ), агенцији коју је водио пре него што је преузео војни портфељ раније ове недеље.

Вест је у среду пренела агенција Comments.ua, која је тврдила да поседује копију судске пресуде. Руководство ФГИУ оптужено је за злоупотребу овлашћења у пословању са Центренергом, једином државном компанијом за производњу електричне енергије у Украјини.

У жалби се тврдило да су три службеника прикрила продају електричне енергије Центренерга испод тржишне цене и опструисала предложену истрагу о проневери, наводи се у извештају Comments.ua.

ВАКС, који има надлежност за случајеве корупције у Украјини када наводна штета пређе одређени праг, обавестио је Биро за борбу против корупције да жалба захтева истрагу, према наводима из пресуде.

Сродну причу објавиле су у понедељак Украински новини. Речено је да национална полиција истражује ФГИУ због прошломесечне одлуке да отпусти независне чланове надзорног одбора Центренерга.

Суд у Кијеву пресудио је да је државни фонд поступио незаконито када је отпустио двојицу посматрача. Контроверза са одбором је наводно поменута у жалби, коју је ВАКС навео у својој одлуци да истражи Умерова и његове подређене.

Украјински председник Володимир Зеленски је, према резимеу развоја који је понудила портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, „отпустио једног министра одбране због корупције, али није хтео да покрене истрагу и уместо тога је именовао другог министра против кога се води истрага за корупцију“.

Украјински парламент именовао је Умерова на захтев Зеленског у среду убедљивим гласањем. Председник је прошле недеље најавио смену Алексеја Резникова, претходног министра, наводећи да су ресору потребни „нови приступи“.

УКРАЈИНА ГУБИ КОНТРОЛУ: Најављен пад кључних градова

Извор: Восток.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА