Најновије

Караџић: На Балкану је лако покренути убилачки рат!

Хашки осуђеник Радован Караџић је у интервјуу немачком “Цајту“ рекао и да је заустављао војску јер је веровао странцима и другој пропаганди.

Радован Караџић (Фото: Синхуа)

Немачки лист је интервју са хашким затвореником водио у писаној форми јер суд другачији начин не дозвољава.
Одговоре на постављена питања суд је прегледао, а комплетна процедура трајала је четири месеца. Караџић је најпре, након неколико питања, хтео да прекине интервју, али се касније ипак одлучио да га приведе крају. Интервју је „Цајт“ објавио у скраћеној верзији. 
“На моје велико изненађење, видео сам да је на Балкану још увек лако потпалити ватру и покренути убилачки рат. Не причам са другим затвореницима о рату, избегавамо, са изузетком неких веома познатих догађаја. Срби и Хрвати су у БиХ имали сличан циљ, желели су да Босну претворе у унију три групе. У том смислу, веома добро смо се разумели“, рекао је Караџић. 
Говорећи о масакру у Сребреници, Караџић износи сумњу у број жртава наводећи да „постоји муслимански документ у којем се наводи да је за 43 месеца рата у десет општина тог региона погинуло свеукупно 8.000 људи. „Многи од њих погинули су раније, а многи током заузимања Сребренице“, рекао је Караџић истичући да не постоје ни индиције, „а да не говорим о доказима, да сам одговоран за злочине“. „Да сам знао да се то догађа, а да при том затварам очи, био бих потпуно луд и психички болестан. А да не говорим о томе да сам то прихватио и то наредио.“ 
Караџић каже да је често заустављао и кочио војску јер је „веровао странцима и другој пропаганди“. Новинар „Цајта“ осврнуо се и на Караџићев однос према муслиманима: 
„До 1990. се нисте негативно изјашњавали од муслиманима. Те године сте изабрани за председника Српске демократске странке (СДС). Шта се тиме променило“, било је питање на које је Караџић одговорио: 
„Није се променило ништа. Само оснивање СДС-а поздрављено је од познатих муслимана. Они су чак учествовали у оснивању странке. Ни пре, ни послије тога нисам се негативно изјашњавао о муслиманима. Међу муслиманима сам имао веома много пријатеља. Све моје везе, пре свега на пословном пољу, водио сам са муслиманима. Мој фризер, кројач, зубар, адвокат, обућар, моји достављачи… - све сам их ја пронашао и сви су били муслимани. Оно што ми се није свиђало била је замисао да једна мала група фундаменталиста доминира целом Босном, од чега би корист имала само та мала група, а не маса.“ У првом објављеном делу интервјуа Караџић је рекао да је грешка што је спречио војску да на бојном пољу постигне више. Погледаје ОВДЕ шта је рекао о томе. Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА