Najnovije

Karadžić: Na Balkanu je lako pokrenuti ubilački rat!

Haški osuđenik Radovan Karadžić je u intervjuu nemačkom “Cajtu“ rekao i da je zaustavljao vojsku jer je verovao strancima i drugoj propagandi.

Radovan Karadžić (Foto: Sinhua)

Nemački list je intervju sa haškim zatvorenikom vodio u pisanoj formi jer sud drugačiji način ne dozvoljava.
Odgovore na postavljena pitanja sud je pregledao, a kompletna procedura trajala je četiri meseca. Karadžić je najpre, nakon nekoliko pitanja, hteo da prekine intervju, ali se kasnije ipak odlučio da ga privede kraju. Intervju je „Cajt“ objavio u skraćenoj verziji. 
“Na moje veliko iznenađenje, video sam da je na Balkanu još uvek lako potpaliti vatru i pokrenuti ubilački rat. Ne pričam sa drugim zatvorenicima o ratu, izbegavamo, sa izuzetkom nekih veoma poznatih događaja. Srbi i Hrvati su u BiH imali sličan cilj, želeli su da Bosnu pretvore u uniju tri grupe. U tom smislu, veoma dobro smo se razumeli“, rekao je Karadžić. 
Govoreći o masakru u Srebrenici, Karadžić iznosi sumnju u broj žrtava navodeći da „postoji muslimanski dokument u kojem se navodi da je za 43 meseca rata u deset opština tog regiona poginulo sveukupno 8.000 ljudi. „Mnogi od njih poginuli su ranije, a mnogi tokom zauzimanja Srebrenice“, rekao je Karadžić ističući da ne postoje ni indicije, „a da ne govorim o dokazima, da sam odgovoran za zločine“. „Da sam znao da se to događa, a da pri tom zatvaram oči, bio bih potpuno lud i psihički bolestan. A da ne govorim o tome da sam to prihvatio i to naredio.“ 
Karadžić kaže da je često zaustavljao i kočio vojsku jer je „verovao strancima i drugoj propagandi“. Novinar „Cajta“ osvrnuo se i na Karadžićev odnos prema muslimanima: 
„Do 1990. se niste negativno izjašnjavali od muslimanima. Te godine ste izabrani za predsednika Srpske demokratske stranke (SDS). Šta se time promenilo“, bilo je pitanje na koje je Karadžić odgovorio: 
„Nije se promenilo ništa. Samo osnivanje SDS-a pozdravljeno je od poznatih muslimana. Oni su čak učestvovali u osnivanju stranke. Ni pre, ni poslije toga nisam se negativno izjašnjavao o muslimanima. Među muslimanima sam imao veoma mnogo prijatelja. Sve moje veze, pre svega na poslovnom polju, vodio sam sa muslimanima. Moj frizer, krojač, zubar, advokat, obućar, moji dostavljači… - sve sam ih ja pronašao i svi su bili muslimani. Ono što mi se nije sviđalo bila je zamisao da jedna mala grupa fundamentalista dominira celom Bosnom, od čega bi korist imala samo ta mala grupa, a ne masa.“ U prvom objavljenom delu intervjua Karadžić je rekao da je greška što je sprečio vojsku da na bojnom polju postigne više. Pogledaje OVDE šta je rekao o tome. Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA