Најновије

СПРЕМА СЕ ИНВАЗИЈА НА БЕЛОРУСИЈУ? Ко стоји иза ове акције, нешто се велико кува

Иза одлуке о заузимању одређеног региона на територији Белорусије не стоји опозиција, већ Запад, указују руски експерти, коментаришући упозорење белоруског председника да представници белоруске опозиције, који се налазе у иностранству, желе да заузму један од региона у земљи, прогласе нову власт и да уведу тамо снаге НАТО-а.

У те сврхе скован је план „Перемога 2.0“, а по свему судећи Минску предстоји своја специјална операција.
Александар Лукашенко је, на седници Народне скупштине Белорусије, рекао да они желе да заузму барем Кобрински регион, који се не налази на самој граници, прогласе власт, контактирају НАТО и да уведу трупе. Скренуо је пажњу на то да је вероватноћа оружаних провокација од стране украјинских јединица која би могла да прерасте у пограничне инциденте прилично велика и то једва чекају они који желе да пољуљају белоруски режим.

Напоменуо је и да је у непосредној близини белоруске границе стационирано око 120 хиљада украјинских војника. С тим у вези је поручио опозицији да заборави своју имовину у Белорусији и да не излаже ризику своје рођаке.

Експерти објашњавају да идеју о заузимању Кобринског рејона Брестске области већ дуго разрађује наоружана опозиција која се налази на територији суседних држава. Украјински правац треба да постане главни за инвазију на територију Белорусије.

Главна окосница те тзв. „ослободилачке војске“ требало би да буду белоруске јединице, које се боре на територији Украјине против Русије. То су „Пук Калиновског“ и низ других формација са борбеним искуством, опремом и наоружањем потребним за инвазију на територију Белорусије.

Руски експерт Јуриј Борисјонок наводи да је о претњама детаљно говорио и Иван Тертељ, шеф белоруског КГБ-а, који је рекао да број оружаних формација у Пољској намењених акцијама против Белорусије стално расте и да већ има више од 300 милитаната, који „тесно сарађују са пољским специјалним службама“.

„Набројани су и њихови лидери. То јест, сви они су познати КГБ-у Белорусије. Познато је да се спроводи обука за заузимање владиних зграда и безбедносних објеката, посебно у Гродну, Бресту и престоници Минску. Тертељ је навео и различите центре за борбену обуку на украјинској територији – у Ивано-Франковској области, у Кијевској и Кировоградској области. Односно, припреме су у току. Ових опозиционара, чини се, има више у Пољској него у добро промовисаном тзв. ‘Пуку Калиновског’, који се уз велике губитке бори у саставу Оружаних снага Украјине против Русије“, каже Борисјонок.

Командати „Пукa Калиновског“ често путују у европске земље како би обезбедили финансијску и политичку подршку, као и да би успоставили контакте са представницима белоруске дијаспоре.

Обуке тих снага спроводе се у Пољској, балтичким земљама, Украјини и другим европским земљама. Они мрзе Русију, рекао је Лукашенко.

Од раније је познато и да се на полигонима у Пољској обучавају припадници организације БИПОЛ, блиске белоруској опозицији, како би извршили војни удар у Белорусији и свргли Лукашенка, који је на власти већ 30 година.

ПАДАЈУ ТЕРИТОРИЈЕ ПОД РУСКУ КОНТРОЛУ: Потискују се украјинске снаге, разбијена упориште

Запад стоји иза белоруске опозиције

Лукашенко је прецизирао да у Украјини и другим европским земљама западни ментори припремају „белоруску ослободилачку војску“, чију основу треба да чине „Пук Калиновског“ и формације Руски добровољачки корпус“ (терористичка организација забрањена у Русији) и „Белоруски добровољачки корпус“. Према његовим речима, зарад промене власти у Белорусији „спремни су на све“ и сада усклађују главне правце насилног сценарија и одговарајуће акције. Они побољшавају и такозвани план „Перемога 2.0“, где је акценат организација „национално-ослободилачког покрета“ на територији Белорусије.

Стварање „плана Перемога“ објављено је у лето 2021. године, а подржала је и лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска, која је већ неко време у егзилу, пошто је у својој земљи осуђена на затворску казну због велеиздаје и планирања државног удара.

У суштини, „план Перемога“ мобилизује јавност која је спремна да учествује у свргавању Лукашенка са власти. Регистрација се одвија преко чет-бота на Телеграму – ту нови чланови, између осталог, наводе област професионалне делатности, локацију рада, искуство у војној служби, власништво над зградама или возилима, као и могућу природу учешћа у плану.

Шеф белоруског КГБ је навео да је главни циљ Запада „успостављање потпуне контроле“ над територијом земље, њеним „економским потенцијалом и ресурсима“. Тертељ је додао да је пресечено више од 40 канала за пребацивање наоружања у Белорусију са територије Украјине, а такође и да је служба осујетила напад на престоницу Минск дроновима лансираним из Литваније.

Експерти сумњају да ће припадници радикалне опозиције успети да се пробију на територију, јер су војска, полиција и снаге за специјалне операције у приправности, али додају да претње из Украјине, Пољске и Литваније и даље остају најважнији изазов за Минск.
Имајући све то у виду, Народна скупштина Белорусије је с правом усвојила нови концепт националне безбедности и војну доктрину, сматра Борисјонок.

„Тим пре што о сличним идејама - о инвазији на белоруску територију како би се заузело одређено упориште и тамо прогласила нова власт која ће ‘ослободити’ Белорусију – отворено говоре представници ‘чвршће’ опозиције настањене у Пољској и Литванији, на челу са познатом Светланом Тихановском, чији је један од саветника потпуковник у резерви Валериј Сахашчик, који је пун агресије и који јако жели да своје вештине примени у пракси.

Такви људи реално постоје. Те одлуке које су донете на Народној скупштини Белорусије су основане“, истакао је експерт.
Народна скупштина Белорусије обично заседа уочи председничких избора, а Борисјонок и подсећа да ће избори бити одржани идуће године. Лукашенко је раније најавио да ће се кандидовати, истакавши да противници власти неће моћи да спроведу ниједну од варијаната за њено рушење.

Лукашенко је сада готово једногласно изабран и за шефа Народне скупштине.

Руско нуклеарно оружје у Белорусији као компонента обуздавања

Белоруска војна доктина не предвиђа суштинске промене и остаје одбрамбена, али детаљније открива садржај војне политике. Покушаји мешања у унутрашње ствари, агресија или ратна претња биће сузбијени „свим расположивим потенцијалима државе“. Документ поставља систем корак по корак за одговор на ризике и изазове са нагласком на спречавању избијања војних сукоба.

Белорусија ће моћи да пружи војну помоћ својим савезницима у случају агресије на њих и има право да шаље војне контингенте у пријатељске државе са којима има одговарајуће споразуме зарад одржавања међународног мира и безбедности.

Распоређивање руског нуклеарног оружја у земљи сматра се компонентом обуздавања потенцијалних противника.

Минск сматра да је употреба силе против било које од држава чланица Савезне државе Русије и Белорусије заправо задирање у Савезну државу и „предузеће одговарајуће мере одмазде користећи све снаге и средства која су му јој на располагању“.

Истовремено, концепт националне безбедности даје одговор на хибридне ратове, који постају свеобухватни. Главне претње по националну безбедност земље су задирања у територијални интегритет, суверенитет и уставни поредак, санкције, спољно мешање у унутрашње ствари и наметање политичког курса који није у складу са њеним националним интересима земље.

Експерти закључују да су нова војна доктрина и концепт националне безбедности одговор на изазове са којима се земља суочава, те смањују простор неизвесности у случају претње.

ДРХТИ ЗЕЛЕНСКИ, ОЧЕКУЈЕ РАЗОРНУ РУСКУ ОФАНЗИВУ! Ако овај кључни град падне долази крај

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА