Najnovije

SPREMA SE INVAZIJA NA BELORUSIJU? Ko stoji iza ove akcije, nešto se veliko kuva

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

U te svrhe skovan je plan „Peremoga 2.0“, a po svemu sudeći Minsku predstoji svoja specijalna operacija.
Aleksandar Lukašenko je, na sednici Narodne skupštine Belorusije, rekao da oni žele da zauzmu barem Kobrinski region, koji se ne nalazi na samoj granici, proglase vlast, kontaktiraju NATO i da uvedu trupe. Skrenuo je pažnju na to da je verovatnoća oružanih provokacija od strane ukrajinskih jedinica koja bi mogla da preraste u pogranične incidente prilično velika i to jedva čekaju oni koji žele da poljuljaju beloruski režim.

Napomenuo je i da je u neposrednoj blizini beloruske granice stacionirano oko 120 hiljada ukrajinskih vojnika. S tim u vezi je poručio opoziciji da zaboravi svoju imovinu u Belorusiji i da ne izlaže riziku svoje rođake.

Eksperti objašnjavaju da ideju o zauzimanju Kobrinskog rejona Brestske oblasti već dugo razrađuje naoružana opozicija koja se nalazi na teritoriji susednih država. Ukrajinski pravac treba da postane glavni za invaziju na teritoriju Belorusije.

Glavna okosnica te tzv. „oslobodilačke vojske“ trebalo bi da budu beloruske jedinice, koje se bore na teritoriji Ukrajine protiv Rusije. To su „Puk Kalinovskog“ i niz drugih formacija sa borbenim iskustvom, opremom i naoružanjem potrebnim za invaziju na teritoriju Belorusije.

Ruski ekspert Jurij Borisjonok navodi da je o pretnjama detaljno govorio i Ivan Tertelj, šef beloruskog KGB-a, koji je rekao da broj oružanih formacija u Poljskoj namenjenih akcijama protiv Belorusije stalno raste i da već ima više od 300 militanata, koji „tesno sarađuju sa poljskim specijalnim službama“.

„Nabrojani su i njihovi lideri. To jest, svi oni su poznati KGB-u Belorusije. Poznato je da se sprovodi obuka za zauzimanje vladinih zgrada i bezbednosnih objekata, posebno u Grodnu, Brestu i prestonici Minsku. Tertelj je naveo i različite centre za borbenu obuku na ukrajinskoj teritoriji – u Ivano-Frankovskoj oblasti, u Kijevskoj i Kirovogradskoj oblasti. Odnosno, pripreme su u toku. Ovih opozicionara, čini se, ima više u Poljskoj nego u dobro promovisanom tzv. ‘Puku Kalinovskog’, koji se uz velike gubitke bori u sastavu Oružanih snaga Ukrajine protiv Rusije“, kaže Borisjonok.

Komandati „Puka Kalinovskog“ često putuju u evropske zemlje kako bi obezbedili finansijsku i političku podršku, kao i da bi uspostavili kontakte sa predstavnicima beloruske dijaspore.

Obuke tih snaga sprovode se u Poljskoj, baltičkim zemljama, Ukrajini i drugim evropskim zemljama. Oni mrze Rusiju, rekao je Lukašenko.

Od ranije je poznato i da se na poligonima u Poljskoj obučavaju pripadnici organizacije BIPOL, bliske beloruskoj opoziciji, kako bi izvršili vojni udar u Belorusiji i svrgli Lukašenka, koji je na vlasti već 30 godina.

PADAJU TERITORIJE POD RUSKU KONTROLU: Potiskuju se ukrajinske snage, razbijena uporište

Zapad stoji iza beloruske opozicije

Lukašenko je precizirao da u Ukrajini i drugim evropskim zemljama zapadni mentori pripremaju „belorusku oslobodilačku vojsku“, čiju osnovu treba da čine „Puk Kalinovskog“ i formacije Ruski dobrovoljački korpus“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i „Beloruski dobrovoljački korpus“. Prema njegovim rečima, zarad promene vlasti u Belorusiji „spremni su na sve“ i sada usklađuju glavne pravce nasilnog scenarija i odgovarajuće akcije. Oni poboljšavaju i takozvani plan „Peremoga 2.0“, gde je akcenat organizacija „nacionalno-oslobodilačkog pokreta“ na teritoriji Belorusije.

Stvaranje „plana Peremoga“ objavljeno je u leto 2021. godine, a podržala je i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je već neko vreme u egzilu, pošto je u svojoj zemlji osuđena na zatvorsku kaznu zbog veleizdaje i planiranja državnog udara.

U suštini, „plan Peremoga“ mobilizuje javnost koja je spremna da učestvuje u svrgavanju Lukašenka sa vlasti. Registracija se odvija preko čet-bota na Telegramu – tu novi članovi, između ostalog, navode oblast profesionalne delatnosti, lokaciju rada, iskustvo u vojnoj službi, vlasništvo nad zgradama ili vozilima, kao i moguću prirodu učešća u planu.

Šef beloruskog KGB je naveo da je glavni cilj Zapada „uspostavljanje potpune kontrole“ nad teritorijom zemlje, njenim „ekonomskim potencijalom i resursima“. Tertelj je dodao da je presečeno više od 40 kanala za prebacivanje naoružanja u Belorusiju sa teritorije Ukrajine, a takođe i da je služba osujetila napad na prestonicu Minsk dronovima lansiranim iz Litvanije.

Eksperti sumnjaju da će pripadnici radikalne opozicije uspeti da se probiju na teritoriju, jer su vojska, policija i snage za specijalne operacije u pripravnosti, ali dodaju da pretnje iz Ukrajine, Poljske i Litvanije i dalje ostaju najvažniji izazov za Minsk.
Imajući sve to u vidu, Narodna skupština Belorusije je s pravom usvojila novi koncept nacionalne bezbednosti i vojnu doktrinu, smatra Borisjonok.

„Tim pre što o sličnim idejama - o invaziji na belorusku teritoriju kako bi se zauzelo određeno uporište i tamo proglasila nova vlast koja će ‘osloboditi’ Belorusiju – otvoreno govore predstavnici ‘čvršće’ opozicije nastanjene u Poljskoj i Litvaniji, na čelu sa poznatom Svetlanom Tihanovskom, čiji je jedan od savetnika potpukovnik u rezervi Valerij Sahaščik, koji je pun agresije i koji jako želi da svoje veštine primeni u praksi.

Takvi ljudi realno postoje. Te odluke koje su donete na Narodnoj skupštini Belorusije su osnovane“, istakao je ekspert.
Narodna skupština Belorusije obično zaseda uoči predsedničkih izbora, a Borisjonok i podseća da će izbori biti održani iduće godine. Lukašenko je ranije najavio da će se kandidovati, istakavši da protivnici vlasti neće moći da sprovedu nijednu od varijanata za njeno rušenje.

Lukašenko je sada gotovo jednoglasno izabran i za šefa Narodne skupštine.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji kao komponenta obuzdavanja

Beloruska vojna doktina ne predviđa suštinske promene i ostaje odbrambena, ali detaljnije otkriva sadržaj vojne politike. Pokušaji mešanja u unutrašnje stvari, agresija ili ratna pretnja biće suzbijeni „svim raspoloživim potencijalima države“. Dokument postavlja sistem korak po korak za odgovor na rizike i izazove sa naglaskom na sprečavanju izbijanja vojnih sukoba.

Belorusija će moći da pruži vojnu pomoć svojim saveznicima u slučaju agresije na njih i ima pravo da šalje vojne kontingente u prijateljske države sa kojima ima odgovarajuće sporazume zarad održavanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u zemlji smatra se komponentom obuzdavanja potencijalnih protivnika.

Minsk smatra da je upotreba sile protiv bilo koje od država članica Savezne države Rusije i Belorusije zapravo zadiranje u Saveznu državu i „preduzeće odgovarajuće mere odmazde koristeći sve snage i sredstva koja su mu joj na raspolaganju“.

Istovremeno, koncept nacionalne bezbednosti daje odgovor na hibridne ratove, koji postaju sveobuhvatni. Glavne pretnje po nacionalnu bezbednost zemlje su zadiranja u teritorijalni integritet, suverenitet i ustavni poredak, sankcije, spoljno mešanje u unutrašnje stvari i nametanje političkog kursa koji nije u skladu sa njenim nacionalnim interesima zemlje.

Eksperti zaključuju da su nova vojna doktrina i koncept nacionalne bezbednosti odgovor na izazove sa kojima se zemlja suočava, te smanjuju prostor neizvesnosti u slučaju pretnje.

DRHTI ZELENSKI, OČEKUJE RAZORNU RUSKU OFANZIVU! Ako ovaj ključni grad padne dolazi kraj

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA