Најновије

Тимченко: Јужни ток ће градити Гаспром и ићи ће преко Србије

Почасни конзул Србије у Санкт Петербургу Генадиј Тимченко изјавио је данас да се у овом тренутку не зна куда ће од Турске кренути гасовод Јужни ток, када и ко ће га градити, али истиче да ће то у сваком случају бити Гаспром и да ће ићи преко Србије.

Генадиј Тимченко (Фото: РИА новости)

Гасовод Јужни ток није само важан за Србију, већ је то транзит преко Србије у Европу, рекао је Тимченко и додаје да мисли да је Гаспром свакако заинтересован за изградњу тог гасовода.
Тимченко каже да је финансирање овог пројекта важно, али у датом случају је то другостепено питање.
„Важно је, чини ми се, прво добити све прописане документе за изградњу самог цевовода, односно дозволе оних земаља кроз које треба да пође. Али ако ми дођемо до Турске биће далеко једноставније доћи до Србије преко Балкана и мислим да је то реално. Прва цев ће се градити до Турске, како су изјавили на енергетском самиту наши председници, а друга цев ће бити извозна”, рекао је он у инервјуу Спутњику.
Тимченко, који је од данас почасни конзул Србије у Санкт Петербургу, каже да је тешко радити под санкцијама и да сви његови бизниси које је имао у иностранству више не постоје.
Међутим, додаје да је могуће живети и под санкцијама и мисли да је то пут без перспективе који ће се, како каже, кад-тад завршити.
„Нада да ће се све срушити у Русији и да ће се направи нека социјална тензија је велика грешка Запада. Они би требало да размотре то питање и што пре укину санкције, то боље по њих, јер економски гледано Русија тренутно проналази друге државе, ради са другим државама”, навео је.
Русију је, истиче, немогуће у потпуности изоловати, она ће сарађивати са Кином, са Индијом, са Пакистаном и, наравно, са Србијом.
О томе су, каже, говорили и председник и премијер, односно да Србија неће уводити санкције Русији, због чега су и наши односи и даље добри и пријатељски.
Упитан може ли Србија да постане нека врста моста између Русије и ЕУ, Тимченко каже да разуме проблем Србије - бити у Европи, а не бити део ЕУ.
„ То је економски гледано јако тешко. Међутим, не мислим да Европа превише воли Србију. То је историјска чињеница. Разумем зашто Србија на силу тежи ка Европи, али при томе не видим велику економску перспективу за Србију. Односи, на пример, са Русијом, с обзиром да нема царина због Споразума о слободној трговини, омогућују да се без додатних трошкова пласирају српски производи на руско тржиште”, навео је он.
У питању је, каже, веома конкурентан елемент који је веома важан.
„Русија је огромно тржиште. Србија има седам милиона потрошача, а Русија која има 140 милиона. Разумљиво је да свако у Русији може да пронађе тржишни удео у било којој индустрији. Дуго сам живео на Западу, преко 20 година, и мој осећај је да се Европа постепено претвара у 'музеј под отвореним небом"“, рекао је.
У Европи ће, истакао је, да живе други људи и од тога прети велика опасност, јер ће Европљани изгубити свој идентитет.
На питање да ли притом има у виду избеглице и има ли решења за Србију, он каже да је наравно, веома је тешко бити мала и независна држава, али свеједно, далеко је исправније бити суверена држава него бити негде са неким, са свакодневним компромисима и борити се са компликованим ситуацијама.
„ Русија је далеко већа земља, али мислим да она може тако да размишља. Не можемо рећи да је она економски јача од САД или Европе. Међутим, она има свој став”, навео је Тимченко.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА