Најновије

АПАТУРАЈ: Сви памтимо 1999... памтимо Русе, верујем и они нас!

Србија је чврст, поуздан и стабилан партнер, рекао је Џејмс Апатурај, заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику.

Џејмс Апатурај (Фото: Јутјуб)

За Б92 говорио је о чланству Србије у НАТО, али и о руском утицају у нашој земљи.
Недавно је председавајући Војног одбора НАТО Петр Павел упозорио на нови сукоб на Балкану, због утицаја Русије и њеног председника Владимира Путина на Србију и Републику Српску, што је Србија схватила као претњу. 
Апатурај каже да ништа што је генерал Павел рекао не упозорава на конфликте у региону. 
“То је био једноставно погрешан превод. Ми морамо да пратимо евентуалну тензију у региону. Разговарали смо о посети вашег премијера седишту НАТО и прва ствар који желимо да чујемо је каква је безбедносна процена овдашње ситуације. Занимају нас ваши односи са Хрватском, мигрантска криза и тако даље. Ми нисмо видели ни потенцијални конфликт овде и генерал Павел то није тако помињао”, навео је Апатурај. 
На питање шта лично мисли о ситуацији у региону каже да се ствари, ако се погледа 20 година уназад, генерално добро крећу. 
”Гледао сам како српски и албански премијери разговарају… Поново се ради на тешким питањима, укључујући и Косово, али постоји политички дијалог и задовољно смо тиме. Србија се приближава Европској унији и то је дивно и реформе су добре за Србију, али смо видели да односи иду горе-доле. По питању мигрантске кризе, Србија дефинитивно игра конструктивну улогу”, истакао је Апатурај. 
Констатовао је да је могуће да Србија уђе у Европску унију, а да не постане чланица НАТО. 
“Баш као и обратно. Те ствари нису аутоматски повезане. Следећи кораци неће бити радикални, желимо да градимо односе корак по корак. Имамо континуитет када су у питању добри односи и са овом и са претходним владама. Радимо практичне ствари. Желимо да финансирамо разне програме овде и да то људи виде”, рекао је Апатурај. 
Последице НАТО агресије 1999. године изгледа као да су остављене саме да се решавају. На питање како НАТО може да се приближи грађанима Србије Апатурај је истакао да се до сада доста радило на обостраној сарадњи и поверењу. 
“Сви памтимо 1999… Ваш шеф дипломатије је предложио неке програме, па се надамо да ћемо се њима бавити детаљније када ваш премијер дође у нашу централу у САД”, кратко је одговорио Апатурај. 
Оценио је и да га не брине утицај Русије на Балкану. 
“Наравно да овде постоји руски утицај, али он не успорава јасну опредељеност Србије ка ЕУ. Наравно да пажљиво пратимо руске активности овде, верујем и они наше. Желимо да земље у региону направе своје изборе, за коју год страну да се одлуче и док су независне, ми немамо проблем са тим”, закључио је Апатурај.
Извор: B92.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА