Најновије

Русија и Кина формирају војни блок против америчког ПРО?

Кина и Русија ће створити заједнички штит против америчког система ПРО у Јужној Кореји, који угрожава њихову безбедност. Представници министарстава одбране двеју земаља су на конференцији у Пекингу најавили јачање сарадње.

Русија и Кина (Фото: kremlin.ru)

Према мишљењу Москве и Пекинга, размештање америчких система ПРО на корејском полуострву изазваће нову трку у наоружању у азијском региону.
Русија и Кина ће 2017. године одржати друге војне вежбе посвећене противракетној одбрани. У мају ове године руски и кинески стручњаци су већ вежбали ову врсту одбране, мада — на рачунарима. Аналитичари су обратили пажњу на два веома важна догађаја. Кина је подржала став Русије поводом америчког система ПРО у Европи. Званични Пекинг је по први пут изјавио да тај систем угрожава безбедност Русије. Заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов је рекао да су покушаји нарушавања односа између Русије и Кине унапред осуђени на неуспех. - Мислим да су тренутно руско-кинески стратешки односи на највишем нивоу откако су успостављени. Сумњам да би наши непријатељи могли да их покваре - рекао је Антонов на маргинама самита у Пекингу. Војни аналитичар Константин Сивков у изјави за Спутњик каже да у будућности не искључује формирање руско-кинеског војног блока: „То би значило да ће се САД суочити са заједничким напорима Москве и Пекинга да заштите сопствене интересе у региону. Са војне тачке гледишта, то значи да ће Русија и Кина разрађивати стратегију за супростављање америчком ПРО, на пример — модернизоваће интерконтиненталне балистичке ракете“, каже Сивков. Ши Це са Кинеског института за међународне проблеме, за Спутњик каже да се безбедносна ситуација у региону погоршава. „У том смислу велики значај има јачање руско-кинеске  сарадње у стварању регионалног поретка заснованог на принципима правде. Кина и Русија имају сличне ставове када је реч о Сирији и систему ПРО у Јужној Кореји. Залажемо се за то да се сви проблеми решавају политичким средствима, јер је немогуће превазићи кризу сталном применом силе“, закључује он. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА