Најновије

ПОТЕНЦИЈАЛНА ОПАСНОСТ: Ево зашто се не воле Вучић и Јеремић!

Анимозитет између Александра Вучића и Вука Јеремића, о којем се до сада само спекулисало, последњих дана узбуркао је политички живот Србије.

Односи на релацији Александра Вучића и Вука Јеремића се затежу (Фото: илустрација Правда)

Тек што се завршила кампања за генералног секретара УН, почиње нова - за председника Србије. Односи на релацији два веома популарна политичара у Србији се затежу.
- Ма шта ко у овом тренутку мислио, Вучићев кандидат на председничким изборима биће Александар Вучић - рекао је Јеремић.
Вучић му није остао дужан.
- Они који немају друга посла нека баце пасуљ, мало карте... сада сам сазнао да има још једна гатара у Србији - приметио је Вучић, алудирајући на прогнозу председника ЦИРСД-а. Двојица политичара немају нарочито богату историју међусобних односа. Чеони судар догодио се у једној телевизијској емисији током предизборне кампање 2012. Пале су тешке речи. Темељно се Јеремић припремао за кандидатуру у УН. За то му је била потребна подршка Владе Србије које дуго није било. Исту су му нудиле поједине афричке и азијске земље. Иако се причало да подршку наше владе неће добити, у дану када су остали кандидати у Њујорку већ почели да представљају своје програме - она је стигла. Касно, по Јеремићевом мишљењу, што се из интервјуа може закључити. Захвалио се притом несуђени генсек председнику Томиславу Николићу и министру спољних послова Ивици Дачићу што су помогли, о Вучићу - ни реч.
Након што је изабран нови генерални секретар УН, Вучић је издао саопштење у којем честита Португалцу Антонију Гутерешу. Необично, кандидата своје владе ни речју није поменуо. Како незванично сазнаје исти лист у круговима блиским премијеру, Вучић је незадовољан Јеремићевим односом према држави. До њега су стизале информације да се Јеремић у иностранству жали на однос који Влада и Вучић имају према њему и његовој кандидатури.
Последња истраживања рађена почетком месеца показују да је Вучић и даље убедљиво најпопуларнији политичар са подршком од 25,7 одсто. Јеремић је престигао Дачића и сада има подршку од 17 процената, док је лидер социјалиста на 10 одсто. Јеремић иза себе нема странку, али увек је у врху популарности. Не треба заборавити да у случају да Вучић кандидује неког другог и тако демантује Јеремића, на мегдан некадашњем шефу дипломатије иде неко чија је популарност мања од Вучићеве. Док траје прећутни сукоб Вучића и Јеремића, чекамо одговоре: ко ће бити Вучићев кандидат? Хоће ли Јеремић ући у трку за председника Србије? Чији ће он кандидат бити - једне странке, уједињене опозиције, самостални?

Ко се до сада (само)кандидовао

Кандидатуру за председничке изборе који ће бити одржани најкасније почетком маја идуће године до сада су најавили лидер радикала Војислав Шешељ, председник СДПС Расим Љајић и први човек Двери Бошко Обрадовић. Лидер социјалиста Ивица Дачић је прво рекао да ће бити кандидат, али је потом изјавио да је кандидатура за председничке изборе комплексно питање и зависи од става владајуће коалиције. Очекује се да се за реизбор кандидује и актуелни председник Србије Томислав Николић, а међу кандидатима би могао да се нађе и актуелни омбудсман Саша Јанковић. - Није ме променио председнички мандат, исто живим, исте жеље имам, није ме променила власт и не би ме променио још један мандат - изјавио је руској агенцији ТАСС председник Србије Томислав Николић који сматра да је дужан народу да се кандидује за председника у новом мандату. Да размишљају да буду међу кандидатима најавиле су и директорка ЦЕАС Јелена Милић и Мирослава Миленовић, чланица Савета за борбу против корупције. - Мислим да је право питање да ли је Србија спремна за жену председника и ја на тај начин и посматрам овај предлог који је дошао од разних невладиних удружења око моје кандидатуре - каже она.

Потенцијална опасност

Ђорђе Вуковић из Цесида каже да Вук Јеремић није озбиљан противник Александру Вучићу и његовом кандидату на председничким изборима, али да јесте потенцијално озбиљан.
- Јеремић је потенцијална претња, али не већа од Војислава Шешеља или кандидата ДС, рецимо. Не видим да је Вучић опчињен њим, али ће сигурно учинити све да предупреди да Јеремић постане озбиљан противник - наводи Вуковић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА