Најновије

ДОДИК: Све се може решити договором три стране, без мешања са стране

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да се у БиХ може све рештити договором три стране без мешања са стране, јер је очигледно да они праве проблем што доводи до неспособности и парализе функционисања БиХ.

Додик (Фото: Јутјуб)

- Страни су развалили политички потенцијал Хрвата тиме што су мењали Устав и законе у Федерацији БиХ. Када су то завршили онда су хтели моделирати Републику Српску у корист заједничких институција БиХ. Наравно, да се то није могло догодити овде. Ја сам човек који чита Устав и све односе жели тако регулисати - истакао је Додик.
Ако се желе нови односи, каже председник Српске, онда у Уставу пише да се о томе мора потписати споразум.
- То пише у Уставу. Ако се тако ради, ја сам партнер. Ако се не ради тако - нисам за договор - рекао је Додик за "Вечерњи лист", издање за БиХ.
На питање да ли је дошло до отопљавања односа са Амбасадом САД у БиХ с обзиром на недавну изјаву амбасадора, Морин Кормак, да је спремна с њим разговарати ако буде поштовао БиХ, Додик је рекао да Република Српска нема ниједан разлог да буде против највеће силе света, те да је реч о питањима која се тичу достојанства.
- Не можете доћи у позицију да се од вас тражи немогуће, а онда вас окриве, а то уопште нисте направили. Као ето Додик би требало да покаже своју бригу о БиХ и ми би одмах с њим разговарали... Ако је БиХ оно што они мисле да јесте, ја нисам за такву БиХ. Ако је то БиХ у којој ће се договорити три стране без мешања са стране, онда се све може решити - нагласио је Додик.

Нема потребе за изменом Дејтона

Говорећи о позицији Хрвата у БиХ, он је оценио да нема потребе за изменом Дејтона да би се она поправила, већ да Дејтонски споразум треба да се уважи како би се створио основ за договор три конститутивна народа у БиХ.
Он је нагласио да Хрвати треба да "формализују и територијализују своје амбиције у оквиру Федерације БиХ".
- Сматрам да је веома важно позиционирати Хрвате, афирмисати њихов политички интерес и имати троножац у БиХ - нагласио је Додик.
Извор: vecernji.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА