Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: БиХ спољнополитички приоритет број један за нову хрватску Владу

Председник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас у Сарајеву да ће БиХ бити спољнополитички приоритет број један за нови сазив хрватске Владе.

Андреј Пленковић (Фото: Синхуа)

- О томе сведочи и моја посета БиХ само осам дана након формирања Владе Хрватске -  рекао је Пленковић након сусрета са председавјућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем.
Пленковић је истакао да ће све институције Хрватске бити подршка БиХ у одржању стабилности земље и напретка на путу ка ЕУ.
Он је додао да је доношење изборног закона ствар БиХ, њених странака и институција.
- Ми смо ту да помогнемо, али је одговорност првенствено на њима – истакао је он.
Пленковић је још нагласио да је Хрватска пријатељ Босне и Херцеговине и да ће се према "БиХ опходити као према партнеру".
Он је истакао да Хрватска жели да договор о измени Устава у БиХ постигну политички актери у БиХ.
Пленковић је нагласио да нико извана, па ни Хрватска, те промене не може да наметне и спроведе их уместо БиХ, истакао је раније Пленковић у интервју за “Вечерњи лист”. Он је оценио да су односи Бошњака и Хрвата изразито комплексни, а да осцилације које повремено долазе не доприносе развоју БиХ, а ни добробити два народа.
Пленковић се данас састао и са председавајућим Председништва БиХ Бакир Изетбеговићом, који је и бошњачки члан Председништва, и Драганом Човићем, хрватским члановом Председништва БиХ.
Чланови Председништва БиХ Пленковића су упознали са најважнијим питањима којим је БиХ тренутно окупирана, а новоизабрани хрватски премијер је истакао како ће Хрватска БиХ пружити сву неопходну помоћ и подршку на путу ка ЕУ.
До краја дана Пленковић ће се се састати и са реис-у-улемом Хусеином ефендијом Кавазовићем и надбискупом Врхбосанским Винком кардиналом Пуљићем, али и председником ХКД Напредак Фрањом Топићем. Своју посету Пленковић ће да настави обиласком Кисељака, а сутра ће да посети Мостару.
Извор: Srna.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА