Најновије

НОВИ УДАР НА СРБЕ: Запад захтева од Вучића да 'зарати' са Додиком!?

Референдумски и изборни успех Милорада Додика довео га је на место најомраженијег Србина у очима западних сила.

Вучић и Додик (Фото: Синхуа)

Европска унија и Сједињене Америчке Државе припремају нови удар на Србе и Србију. Разлог за најновију западну антисрпску офанзиву јесу референдум у Републици Српској и убедљива победа СНСД Милорада Додика на недељним локалним изборима у БиХ. "Западни моћници су више него бесни због читавог низа стратешки важних догађаја у последње време који су завршени српским победама. Они нипошто неће мирно посматрати како им слаби утицај на Балкану и како Србија постаје све озбиљнија и суверенија држава", каже један од извора дневног листа Информер.
Према његовим речима, ЕУ и САД спремају санкције и изолацију Републике Српске, Милорада Додика и њених других лидера. "Брисел и Вашингтон ће захтевати и од Београда да 'зарати' са Бањалуком и буквално се одрекне блиских веза са Српском. Одржавање референдума упркос забрани уставног суда БиХ, као и победа српског кандидата на изборима у Сребреници, у ЕУ и САД се третирају као велика, дрска и неопростива провокација која не може остати без одговора", тврди неименовани извор.
Према његовим речима, може се очекивати и да у наредним недељама и месецима крене и све оштрија "косовска реторика". "У циљу слабљења Србије, која је постала главни играч у региону, кренуће се и у коначне, жестоке притиске на нас да признамо Косово. Улазимо у неколико изузетно бурних месеци и биће потребна велика трезвеност и мудрост да нађемо право решење и сачувамо стабилност", закључује.
И док званичници Србије јуче нису желели ништа да коментаришу, стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да је Србија заиста трн у оку Западу, који жели сукобе на Балкану. "Сви смо угрожени. Република Српска за Запад нема толики значај као Србија, али је свакако неодвојива мета. Ако је, рецимо, индекс политичке моћи Србије три, а РС један, они заједно не дају индекс моћи четири, него десет, и то је велики проблем Западу. Зато желе да успоставимо што јачу границу на Дрини и прекинемо комуникацију како би нас и у РС и у Србији ослабили", поручује Галијашевић. Бившег шефа дипломатије Живадина Јовановића, међутим, изненађује што се јавност уопште бави тиме како ће сада Запад реаговати. "Је л' то значи да ако се овакав развој догађаја не свиђа Американцима, Британцима и другима, ми треба да одустанемо?! Не треба уопште толико да се плашимо. Руководства у Бањалуци и Београду воде рачуна о свему, али се највише и пре свега руководе српским интересима, што је и једино исправно", наглашава Јовановић. Директор Центра за регионализам Александар Попов оцењује да ће избори у БиХ имати одређене последице, али да још није извесно у коликој мери. "Тешко је закључити како ће све тећи, али је ризик у БиХ сигурно дигнут на виши ниво. Једном кад одржите референдум, исто је као када почнете да парате џемпер и на крају не остане ништа", закључује Попов. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА