Најновије

РЕЈТИНЗИ ПРЕДСЕДНИЧКИХ КАНДИДАТА: Вучић и даље води, Шешељ све опаснији

Премијер и лидер напредњака Александар Вучић убедљиво је најјачи кандидат за председника Србије и за њега би гласао сваки четврти опредељени бирач, показује најновије истраживање Нове српске политичке мисли.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Да су избори одржани данас, Вучић би са 25,7 одсто освојених гласова у други круг ишао с бившим шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем, који би добио подршку 17 одсто грађана.

Дачић пао на треће место

У односу на претходно, јулско истраживање, лидер СПС Ивица Дачић пао је с друге на трећу позицију и за њега би гласао сваки десети грађанин. Нешто слабије стоје актуелни председник Томислав Николић и председник радикала Војислав Шешељ, који су потпуно изједначени са 8,2 одсто подршке. Ново истраживање НСПМ први пут бележи гласове потенцијалног нестраначког кандидата Саше Јанковића и он би, освојио 7,9 одсто гласова. Остали кандидати имају знатно мању подршку. Тако су се на скали од 4,4 одсто до 2,5 одсто гласова нашли Саша Радуловић (ДЈБ), Санда Рашковић Ивић (ДСС), Борис Тадић (СДС), Бошко Обрадовић (Двери) и Расим Љајић (СДПС).
Члан истраживачког тима НСПМ Ђорђе Вукадиновић каже да му је главни утисак убедљиво прво место Вучића, али и убедљиво друго Јеремића.

Јеремићу помогао УН

- Јеремићу је очигледно помогла и кампања коју води за генералног секретара УН. Овакав распоред гласова може и другачије да се прелије, јер су испитаници у понуди имали раздвојене Вучића и Николића, али и Јанковића и Радуловића, што вероватно неће бити случај на председничким изборима. Можемо грубо да рачунамо да ће се ти гласови сабрати - напомиње Вукадиновић.
Истраживање је рађено почетком септембра на репрезентативном узорку од 1.400 испитаника.

Шешељ све опаснији

Политички аналитичар Милан Николић каже да га ови резултати нимало не чуде, иако је он уверен у већу снагу Шешеља.
- Имао сам увид у нека истраживања и то је отприлике то, али је Шешељ све опаснији и мислим да је он најјачи кандидат кога само Вучић може да потуче. Шешељ успева да полако слива незадовољство актуелног режима и бирачи га доживљавају као најжешћег критичара власти - објашњава он.

Захуктава се

НСПМ је овога пута испитаницима дао да бирају између понуђених кандидата и због тога је у истраживању било значајно мање неопредељених (21 одсто) него што је то био случај у јулу, кад су анкетирани имали слободан избор.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА