Најновије

ХАОС НАД БАЛТИКОМ: И Естонци тврде да су руски авиони повредили њихов ваздушни простор!

Естонија је саопштила да је руски авион повредио њен ваздушни простор, након што је и суседна Финска саопштила да су два руска авиона прошла кроз њен простор.

Руски "Тупољеви (Фото: Синхуа)

Москва негира да је слала авионе преко било чијих граница.
Ројтерс наводи могућност, позивајући се на финског аналитичара, да су ти летови организовани ради подсећања на утицај Русије у тренутку када земље у региону теже да ојачају везе са Западом. 
Министарство одбране Естоније саопштило је да је руски ловачки авион ушао у њен ваздушни простор у 02.38 сати по локалном времену, са искљученим апаратом за пријем сигнала, и задржао се мање од минута. 
Хелсинки је раније данас саопштио да су друга два авиона СУ-27 прешла у њихов ваздушни простор у четвртак по подне и увече, изнад Финског залива, који дели ту земљу од Естоније. 
"Ове инциденте озбиљно схватамо", рекао је новинарима фински министар одбране Јуси Нинистро, истакавши да је "необично имати две сумњиве повреде ваздушног простора у једном дану". 
Руско министарство одбране одбацило је ове наводе, саопштивши да су војни авиони СУ-27 извели летове у оквиру обуке јуче и данас изнад неутралних вода, пренеле су руске агенције. 
Финска је све више забринута због војних активности Русије, свог бившег владара, са којим дели копнену границу дугу 1.300 километара, наводи британска агенција. 
Као одговор, Финска је појачала сарадњу са Шведском и зближила се са НАТО-ом, а данас је потписала и споразум о сарадњи у области одбране са САД, који обухвата заједничку обуку и размену информација, али не и војну помоћ. 
Нинистро данас није желео да спекулише да ли је Русија имала намеру да покаже своје моћ уочи његовог састанка са америчким замеником министра одбране Робертом Ворком, али аналитичар на Финском институту за међународна питања Чарли Салонијус Пастернак сматра да је сасвим могуће да "Русија жели да подсети да је и даље ту". 
"То их ништа не кошта, а могу да виде да та кршења имају ефекта на Финску", рекао је тај аналитичар финском јавном сервису УЛЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА