Најновије

ДЕВЕНПОРТОВЕ "ПАЦКЕ" ЗБОГ ШЕШЕЉА: Ево како проевропски медији виде скупштински скандал!

Шеф Мисије ЕУ у Србији, Британац Мајкл Девенпорт, упутиће званичан протест Министарству спољних послова и Скупштини Србије због низа увреда и напада углавном лидера радикала Војислава Шешеља на седници Одбора за ЕУ, преноси Блиц.

Очи у очи: Девенпорт и Јово Остојић (Фото: ЈуТјуб)

Девенпорт је требало да представи извештај ЕУ о напретку Србије, али су га у томе, током четворочасовне парламентарне расправе, спречили чланови СРС-а и Двери. Како наводи извор дневног листа, Девенпорт ће током следеће недеље сигурно послати протест надлежном министарству и Скупштини, а само је питање у којој форми ће он да буде. У сваком случају, уследиће реакција на овај "дипломатски скандал". - Још не знамо да ли ће то бити протестна нота или нека врста обавештења. Због свега што се десило на седници Одбора, он као страни дипломата мора да одреагује и то се од њега и очекује - наводи извор Блица. Да ће се Девенпорт званично жалити на третман који је имао у парламенту и понашање појединих посланика према њему, потврђено је и у Скупштини Србије. - Видела сам се са Девенпортом и после седнице. Он ће се надлежним органима сасвим сигурно обратити одређеном нотом. Реаговаће и према Народној скупштини, а било је назнака да ће протест упутити и Министарству - наводи Мариника Тепић, председница скупштинског Одбора за ЕУ и посланица Чанковог ЛСВ-а. Девенпорт се, како је данас изјавио, писмом већ обратио Маји Гојковић, председници парламента, а шта јој је у том писму поручио, можете да прочитате ОВДЕ. У четвртак је организована седница скупштинског Одбора за евроинтеграције, дан након што је премијер Александар Вучић и званично примио извештај о напретку Србије на путу ка ЕУ. Као што је до сада била пракса у Скупштини Србије, Мајкл Девенпорт је био спреман да извештај пред парламентарцима усмено образложи. Позив да присуствују седници добили су сви посланици, будући да се ради о важном документу, али своје присуство су потврдили само чланови Одбора, због чега је одржавање седнице било предвиђено у сали у којој се иначе одвијају седнице тог тела. Ипак, супротно очекивањима власти и прозападне опозиције, тамо су се, како примећује Блиц "очигледно организовано", појавили и посланици СРС-а, од којих је само Шешељ члан Одбора, и посланици Двери, иако у том телу немају ниједног члана. Радикали су се одмах сместили на место на којем је требало да седи Девенпорт и одбили су да се помере. Потом је одлучено да се седница Одбора пребаци у малу салу и тамо је почео "циркус".
Узалуд је шеф мисије ЕУ четири сата истрајавао у покушају да представи извештај, јер су га чланови СРС и Двери спречавали у томе, уз објашњење да нису добили извештај на српском језику, али и тврдећи да, према Пословнику, он нема право ни да присуствује, а камоли да се обраћа на седници. Како извештава главно Рингијерово гласило у Србији, "то је био само изговор за примитивно понашање и срамотне нападе на Девенпорта који су убрзо уследили". Ево које је "тешке увреде" на рачун Мајкла Девенпорта Блиц издвојио као пример тога како су се одређени посланици обраћали шефу Мисије ЕУ у Србији, очигледно не сматрајући за увреду кршење Устава Србије и Пословника, који су се одомаћили у српском парламенту:
Војислав Шешељ: "Шта ми још треба да испунимо да би ушли у ЕУ? Траже да се моји најближи сарадници испоруче Хашком трибуналу. Немој ми тебе да испоручимо, бре! Јеси ти нормалан?!" "Шта ради Девенпорт на нашој седници? Он нема право да седи овде, може да седи на галерији, али тамо нема друштво, неће нико да седи са њим". У паузи је лидер СРС пуштао српску песму о новом председнику САД Доналду Трампу и председнику Русије Владимиру Путину и тражио од Девенпорта да му да број телефона како би му послао снимак. "Девенпорте, чујеш! Дај ми број телефона, шта се бојиш? Па нећу да те узнемиравам, само песму да ти пошаљем!". Јово Остојић (посланик СРС кога тражи Хашки трибунал због непоштовања суда и утицања на сведоке): "Девенпорт је дошао да мене увати, а не тебе Марјане. Дошао нечовек који тражи једног човека, двоје или троје да одведе. Да смо прави, овде не би седео".

Шешељ био спреман на изношење из сале

- Посланици СРС-а деловали су синхорнизовано. Мој утисак је да је недостављање извештаја на српском било само повод, а прави циљ је био да се његово представљање онемогући. Девенпорт је рекао да ће да остане до краја, у нади да ће они изрекламирати пословник и рећи шта имају, али то се није догодило - препричава председница Одбора за ЕУ. На питање зашто посланицима СРС-а није изречена ниједна опомена нити су избачени са седнице, Тепићева одговара да је имала таква овлашћења.
- Али, знате шта би се у том случају догодило? Шешељ је рекао да ћемо "да их износимо једног по једног из Скупштине, а да ће се видети да ли ће то бити он или Девенпорт". Нисам могла да дозволим да ситуација толико одмакне контроли. На крају је седница прекинута - каже Мариника Тепић. Како је најављено, извештај о напретку ће на крају бити представљен, а када ће се то догодити зависи од термина шефа мисије ЕУ. Тај документ још нема српску верзију и њу може да направи само Канцеларија за ЕУ, будући да је то документ Владе Србије. Извор: Блиц, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА