Најновије

ДЕВЕНПОРТ СПРЕМАН ЗА СКУПШТИНУ: Не подржавам протесте против Владе!

БЕОГРАД - Шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт изјавио је данас да је, ако буде позван, спреман да поново оде у Скупштину Србије и тамо представи Извештај Европске комисије на седници Одбора за европске интеграције.

Мајкл Девенпорт (Фото: europa.rs)

"Спреман сам да поново одем ако ме позову и ако буду обезбеђени услови за неометано представљање извештаја и дискусију о њему, али ја позив још нисам добио", рекао је он.
Девенпорт је одбацио тврдње да подржава протесте против Владе Србије и истакао да са премијером Александром Вучићем има добар професионални однос.
"Те приче су као научна фантастика. Премијер и ја се познајемо шест година и он зна колико сам посвећен да учиним Србију делом ЕУ и зна да сам у критичним моментима одговарао експресно на потребе Србије, као што је био случај са Бриселским споразумом 2013. или са поплавама 2014. Премијер је свестан тога и имамо добар професионални однос", рекао је шеф Делагације ЕУ.
Упитан шта је потребно да Влада Србије уради да би Европска комисија регистровала помак у областима владавине права и слободе изражавања, он је рекао да се неки помаци наводе, као што је реформа правосуђа.
Према његовим речима, напретка нема у осигуравању услова за слободу изражавања и ту се кључне примедбе односе на обезбеђивање стабилног финансирања за јавне сервисе.
Он, међутим, додаје да има још важних примедби које нико у јавности не помиње, као на пример питање животне средине, што је део поглавља 27, јер се највећи пакет европских закона односи баш на ту област.
"Реч је о веома великим инвестицијама. Зато бисмо волели да се српски Национални одбор за инвестиције консолидује да би се олакшале инвестиције ове врсте и побољшале квалитет живота. Ово су огромна улагања, неопходно је стратешки планирати с погледом у будућност како би се на време припремила буџетска средства и обезбедило учешће донатора, инвеститора или кредитора, као што је рецимо Европска инвестициона банка", рекао је Девенпорт.
Он је одречно одговорио на питање да ли је икада било неких примедби на начин коришћења европских фондова: "Не, Европски суд ревизора детаљно прати и прегледа пројекте које води делегација и пројекте којима управља Влада Србије. Последњи извештај овог суда крајње позитивно говори о коришћењу ИПА фондова у Србији".
Упитан зашто није поменут случај Савамале, он је рекао да Извештај Европске комисије не наводи појединачне случајеве, посебно када су они пред правосудним органима. "Али ова делегација прати шта се догађа са тим случајем и Брисел се редовно о томе извештава", додао је.
Поводом његове раније констатације да земља кандидат за чланство мора прогресивно да усклађује политику са спољном политиком ЕУ, Девенпорт је рекао да то није само питање односа с Русијом, већ питање укупне спољне и безбедносне политике.
"Питање санкција Русији није једино питање у којем Србија своју политику није уједначила са осталим чланицама ЕУ. Ми бисмо волели да видимо постепено уједначавање српске спољне политике са заједничком спољном политиком ЕУ. Имали смо случајеве везане за проблем Јужног кинеског мора, Зимбабвеа, на пример, којима се Србија такође није прикључила", закључио је шеф Делегације ЕУ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА