Најновије

БИЋЕТЕ ИЗНЕНАЂЕНИ БУДУЋИМ ПРОЦЕСИМА: Додик објаснио зашто БиХ никад неће у ЕУ!

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да организација која подржава страни протекторат у БиХ не може донети ништа добро за будућност Српске.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска спремна да за 30 дана заврши попуњавање Упитника ЕУ, али да БиХ никада неће бити спремна да заврши тај посао. Истичући да је претходно потребно решити нека питања, Додик је упитао како ће бити попуњена питања из Упитника која се тичу пописа становништва када о томе у БиХ не постоји договор. "Једино ако Европа прогледа кроз прсте и прихвати неки непотпуни извештај", оценио је Додик за телевизију Н1.
Председник Српске је поновио да је за наставак европског пута БиХ неопходно доношење закона о Уставном суду БиХ и престанак страног протектората. "Само такви можемо да идемо у Европу, никако са њима", нагласио је Додик и поручио да Европа није потребна уколико каже да је у реду да у БиХ постоји високи представник и странци у правосудним институцијама. Таква Европа, каже он, не нуди ништа, само још већу неизвесност и беду у БиХ. Суд и Тужилаштво БиХ су неуставне и вештачки створене институције од стране међународне заједнице, како би надоместиле улогу Високог представника и на силу наметнула своју вољу. "Залажем се за укидање ових институција као вануставне категорије и ако то није могуће онда је могуће да нема Босне и Херцеговине", каже Додик.
Конституисање Суда и Тужилаштва БиХ је вануставно, јер о њима никада није постојао договор ентитета, каже Додик. "То је вештачки намештена институција, и Суд и Тужилаштво БиХ, која би вештачки елиминисала све Србе који нешто значе и у политичком и у привредном смислу. Та институција не би требало да постоји", изјавио је председник Српске. Ако није могућ заједнички договор ентитета око Суда и Тужилаштва БиХ, који о томе једино треба да одлучују, онда није могућа ни БиХ, каже Додик. И поручује да Босна и Херцеговина није држава већ државна заједница. "Нема земље која се на силу одржала па неће ни БиХ. Позивам на договор - ако хоће, а ако неће онда ћете бити изненађени процесима будућим", нагласио је Додик. Бившу државу су уништили странци, каже Додик, а то данас раде и у БиХ. Улога међународне заједнице више није иста. ЕУ није толико јака, а америчка политика више неће третирати БиХ као место где се намећу решења. Правосуће БиХ је под политичком палицом најјаче бошњачке партије, докази за то су бројни, а најајчи је, каже Додик, то што је и сам бивши отправник америчке амбасаде у БиХ на одласку написао да је незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер су под директним утицајем СДА. Говорећи о односу према Сребреници и Поточарима, након што је Младен Грујичић изабран за начелника ове општине, Додик је рекао да ће Сребреница и даље, као и до сада имати подршку Владе, те да доласком Грујичића, очекује нормализацију односа. Истиче, Сребреница је једно, а Поточари су друго, и што се тога тиче њега, досадашњи став о Поточарима остаје исти. Извор: РТРС, Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА