Најновије

ШОКАНТАН ИЗВЕШТАЈ ЦИА ИЗ 1970. ГОДИНЕ: После Титове смрти остаје само Армија и Хрвати руше СФРЈ (ФОТО/МАПЕ)

Поводом 75. годишњице Одељења за картографију америчке обавештајне службе ЦИА објављене су карте које су њима биле значајне у последње три четвртине века. Ево које су карте биле у фокусу америчких обавештајаца 1970. године.

Маршал Тито (Фото: ЈуТјуб)

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) декласификовала је средином децембра своје карте, и то поводом 75. годишњице обавештајног картографског центра. Он је почео да ради у октобру 1941. године, док ЦИА-е још није било, али је био важан због рата који је већ трајао у Европи, а за који је дан ударио и на америчке обале. Карте се раде у складу с кључним светским кризама па се може видети прецизна карта Кубе 1962. године у доба избијања ракетне кризе. Бивша Југославија постаје све занимљивија 1970-их година, а посебно је интригантан извештај ЦИА-е од 20. новембра те године који говори о јачању децентрализације те предвиђа да због тога није јасна "стабилност у посттитовском раздобљу".

Карта конфигурације терена СФРЈ (Фото: Flickr) "Аспирације Хрвата за самосталном Хрватском главни су извор напетости у југословенском политичком саставу", наводи се. Хрвати су националисти, са изузетком Далматинаца који су ближи јединственој држави. Посебно је индикативна реченица која истиче: "Након Титове смрти остаће само Армија" говорећи о све снажнијој улози република. И на Словенију се гледало као на републику која је склона везама са Западом, али је премалена за раздор. Хрватска ипак то може, а кључан је аргумент економски допринос Хрватске тадашњој федерацији који је несразмеран с њезиним утицајем. За Југославију се већ тада тврди да се може дефинисати као Велика Србија, пише Јутарњи. Карте СФРЈ појављују се од 1981, након Титове смрти јер је ЦИА још 1970. била свесна да ће се Југославија распасти.

Карта етничког састава БиХ (Фото: Flickr) Комплетну збирку Одељења за картографије америчке службе можете погледати ОВДЕ. Извор: Јутарњи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА