Најновије

Гигантски глечер се одломио од Антарктика, цео свет у страху! (ВИДЕО)

Ледени брег Нансен би могао сваког тренутка да се одвоји од Антарктика, а научници који прате ову “појаву” кажу да је он већи од површине Менхетна. Такође, они објашњавају да одвајање ледених брегова од јужног континента се одвија великом брзином.
игантски глечер се одломио од Антарктика (Фото: Јутјуб)

игантски глечер се одломио од Антарктика (Фото: Јутјуб)

Површина овог глечера је као два острва Менхетн и није први ледени брег те величине који се одваја од Антарктика. Стабилност тих громада је у овом тренутку јако ниска, а повећање температуре на глобалном нивоу узрокује топљење и слабљење огромних ледених површина. Иначе, ледени брегови чине око 75 одсто обале Антарктика и уколико се Нансен одвоји, то ће смањити само 0,1 одсто покривености тог континента оваквим громадама. Ове санте јесу спојене са земљом, али не доприносе подизању нивоа мора. Оне ионако већ плутају у њему. Због тога, уколико се брег одвоји, он неће сам по себи проузроковати велику штету. Међутим, брегови попут Нансена служе као барикаде за глечере иза њих. Када се брег одвоји, глечери почну да се крећу невероватним брзинама (понекада и десет пута брже него што је нормално), што дефинитивно узрокује подизање нивоа мора. Погледајте снимке: www.youtube.com/watchwww.youtube.com/watch
Прочитајте још:Шта значи када вас сврби леви длан или десно уво?Ево како се тумаче народна веровањаНЕВЕРОВАТНО: Редован „гост“ ресторана – фока! (ВИДЕО)
Извор: iflscience.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА