Најновије

Чули сте за мрачни веб? Шта је он заправо?

Сматра се да постоји само 16% видљивог интернета, све остало је "мрачни веб". То је део интернет света за који нам је потребан посебан софтвер како бисмо му приступили. Једном кад уђемо у мрачни веб, веб-страницама и осталим услугама можемо приступити претраживачем, баш као и у нормалном вебу.

Фото : Pixabay

Међутим, неке странице су ефикасно „скривене” и њих није могуће наћи уз помоћ претраживача, већ им можемо приступити само ако знамо ИП адресу странице. Такође, у овом дигиталном простору развијају се посебна тржишта која се углавном баве илегалним акивностима као што су трговина оружјем, дрогом итд. Главна валута је Битkоин, јер код ове криптовалуте нема посредника, већ се трговина одвија само између две стране.

Недавно истраживање научника Kylea Sosk-e и Nicolas Christine-a израчунато је да од препродаје дроге на мрачном вебу годишње износи 100 милиона америчких долара. Већина, ако не и све је плаћено путем Биткоина.

Постоје многи начини да како бисте приступили Мрачном вебу, укључујући кориштење Тор, Freenet-a и l2P програма. Најпопуларнији је Тор, који је уједно и најједноставнији софтвер за кориштење у том подручју. Тор скида софтверски пакет који укључује и посебну верзију Фајерфокса дизајнирану за кориштење Тора. Тор даје анонимност кроз преусмеравање порука кроз мрежу релеја повезаних с Тором, а то су посебно дизајнирани рачунари.

„Мрачни веб” је само један део „дубоког веба”. По неким проценама нама познати веб, који је линкован и који може да се претражи путем, гугла, јахуа, бинг-а и других претраживаћа заузима само 16% укупног интернета. Остало све је дубоки веб. На  „Дубоком вебу” се углавном налазе велике базе података разних компанија које нису повезане на видљиви интернет, а добар пример „Дубоког веба” су и наше мејл адресе, којима можемо приступити само ми ако знамо где да одемо и које податке да укуцамо да би добили приступ. Извор Digital Online ( http://www.digitalonline.rs )

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА