Најновије

Колико је моћан најмањи рачунар на свету ?

Пре четири године на тржишту се појавио чувени Raspberry Pi модел B. Од тада је продато око 8 милиона ових мини рачунара.

Фото: www.raspberrypi.org

Пре четири године на тржишту се појавио чувени Raspberry Pi модел B. Од тада је продато око 8 милиона ових мини рачунара и још три милиона Raspberry Pi 2, чиме је RPi постао најпродаванији рачунар у Енглеској свих времена, а Raspberry Pi фондација је уместо групе од неколико волонтера добила 60 запослених са пуним радним временом. Raspberry Pi рачунари користе се највише у образовању јер су поприлично јефтини. Поводом 4 године постојања фондација Raspberry Pi објавила је да ће лансирати нови модел најмањег рачунара на свету. Нови модел носиће име Raspberry Pi 3, а имаће и WI-FI подршку и Bluetooth.

WI-FI и Bluetooth су ствари које су људи тражили већ дуже време и ми смо одлучили да им изађемо у сусрет - изјавио је Ебен Аптон, CEO Raspberry Pi компаније. Захваљујући томе што Pi 3 подржава WI-FI, многе учионице ће сада лакше моћи да се умреже, док ће bluetooth конекција бити прилично битна истраживачима који ове рачунаре користе за прикупљање података са различитих сензора.

Raspberry Pi 3 је још бржи од свог претходника, с обзиром да је сада у њему 64-битни четворојезграни процесор на 1,2 гигахерца, док је рецимо претходни модел имао 32-битни процесор на 900 мегахерца. Рам меморија је остала иста и износи 1 гигабајт. Очекује се да Pi 3 буде бар 50% бржи у односу на претходника, а цена овог рачунара ће бити само 35 долара.
Извор : Digital Online ( http://www.digitalonline.rs )

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА