Најновије

ЂУКАНОВИЋУ СЕ ЦРНО ПИШЕ: После 30 година Мила руше из сенке

Споразумом са Владом преговарачкој опозицији припашће 200 места у кључним областима у Црној Гори. Демос, Ура, СДП, Позитивна најављују да ће раскринкати све досадашње малверзације.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Двеста места у кључним областима (потпредседничко у влади, четири министарска места, високе функције у јавним предузећима и другим службама) припашће делу опозиције (Демос, Ура, СДП, Позитивна) која месецима води преговоре са представницима власти (ДПС) око стварања фер услова за одржавање октобарских парламентарних избора. Параф нико од актера ове приче још није ставио, иако је од "ултиматума" који је опозиција дала Ђукановићу 9. априла прошла цела недеља! А неће засигурно још, јер уз захтев ДПС да се пре споразума у државном парламенту разреши са места шефа Скупштине Ранко Кривокапић, лидер СДП, треба испунити и опозициони - смену уредничког тима Јавног сервиса РТЦГ.
- Телевизија Црне Горе је најпрофесионалнија, најобјективнија и најотворенија медијска кућа у Црној Гори - изјавио је председник Владе и ДПС Мило Ђукановић.
Уследила је реакција потпредседника Нове српске демократије Славена Радуновића.
- Очигледно је да Ђукановић живи у паралелном свету у односу на наш и само рушење владе на чијем је челу овај човек може променити нешто у Црној Гори - поручио је Радуновић.
Функционер Демоса Горан Даниловић каже да су се у ДПС до последњег тренутка надали да ће део опозиције који преговара одустати.
- И да ће Ђукановић немоћно раширити руке према Европи уз чувену и отрцану фразу све сам нудио, али немам коме. Више од 200 места од врха по дубини (од државних предузећа до локалних јавних установа) припада по споразуму опозицији у кључним областима уз право на заједничко одлучивање - подсећа Даниловић.
У ДПС сматрају да је кључни догађај који је био увертира Споразума о фер и слободним изборима био када је у парламенту 27. јануара изгласано поверење влади. То се десило захваљујући гласовима посланика Позитивне Црне Горе који су тај чин правдали "државним, а не партијским интересима".
Пре него се стави параф на овај документ, партије ће на својим органима оверити договор. Када буде потписан, треба да прође 15 дана да би се изабрали нови чланови Ђукановићевог тима. Опозиционари ће из његове сенке покушати да га руше као и систем који траје скоро тридесет година, разоткривајући како кажу све марифетлуке у изборним процесима, катастрофалне приватизације, контролисати рад Агенције за националну безбедност и тако "копати место" на којем Ђукановић седи. Пре ове "акције" у Скупштини ће бити донет посебан закон који ће дати правни оквир за испуњавање Споразума. За све ће бити потребно време које једино лидеру ДПС иде наруку.
Демократски фронт је опет позвао преговараче из опозиције да не потпишу Споразум о коалицији са ДПС, јер би тако били учесници једне велике срамоте и издаје десетине хиљада грађана који су противници режима Мила Ђукановића.
- СДП може са ДПС да ради што год хоће, јер су им исто друштво и изабрани са листе коју предводи Мило Ђукановић, па самим тим заједно су организовали изборне крађе свих ових година - казао је Јован Вучуровић, функционер ДФ. - СДП је 24. октобра служила као преторијанска гарда црногорском диктатору, управљајући пендрецима, сузавцима и криминалцима у униформама. Прави је тренутак да подсетимо да су представници ДФ, који су са Миодрагом Лекићем водили разговоре о његовом укључењу у овај политички савез, имали према њему само један услов и захтев - да ни под каквим изговором не подржи Мила Ђукановића. Очекујемо да ће одустати и од комбинација са Ранком Кривокапићем, Душком Марковићем и Рашком Коњевићем.
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА