Најновије

ХРВАТСКА НАПРЕДУЈЕ? Канабис на рецепт, ускоро у апотекама!

Медицински канабис би ускоро требало да се нађе у продаји у Хрватској, а струка верује да он може само да ублажи симптоме болести, не и да излечи особу.

Канабис (Фото: pixabay.com)

Стога канабис неће бити на листи ХЖО-а и пацијенти ће га плаћати сами.
"Ми у овом тренутку не очекујемо да ће он бити на листи зато што се ради о лечењу симптома, а не заправо о леку у оном смислу у којем су наши лекови на листи', каже Татјана Пренђа Трупец, директорка ХЖО-а.
Хрватски Дневник незванично сазнаје да би цена канабиса за месечну терапцију могла бити између 1500 и 2000 куна (200 до 270 евра).
Канабис ће се увозити из Канаде, а дистрибуираће га Имунолошки завод у облику капсула. 
"Биће доступни у две јачине и издаваће се пацијентима искључиво у апотекама на рецепт прописан од изабраног лекара у примарној здравственој заштити а на основу препоруке лекара специјаисте", рекла је за овај хрватски дневник др Романа Каталинић из сектора за лекове Министарства здравља.
У Хрватској медицински канабис тренутно могу добити само пацијенти који болују од мултипле склерозе, карцинома, АИДС-а те деца оболела од ретког епилептичког синдрома.
Струка пак у излечење не верује. Циљ легализације је заштита пацијената од илегалних набавки, често проблематичног квалитета, пише Дневник.
Извор: Танјуг/Новости магазин

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА