Најновије

БОРБА ЗА ВЛАСТ БИЋЕ НЕИЗВЕСНА: Радикали други, демократе испод цензуса!

БЕОГРАД - Борба је веома неизвесна и биће неизвесна до последњег тренутка. Овако је премијер Александар Вучић прокоментарисао најновије истраживање јавног мњења о рејтингу странака које га је забринуло, а у које се имао увид.

Неизвесни резултати избора (Фото: CDM.me)

На питање да прокоментарише истраживање о ком је пре два дана говорио на конференцији за медије, када је рекао да коалиција коју води никад није била ближа губитку избора, али и шта чека Србију ако се настави раст подршке радикалима, одговара:

- Оно што могу да обећам је велика битка и надам се да ћемо моћи уједињеним снагама да се одупремо бившем режиму и свима онима који су против будућности до 24. априла.

Истраживање је, према сазнањима, урађено телефонски, након изрицања ослобађајуће пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу у Хагу.

Оно доноси четири изненађења - за радикале, социјалисте, покрет Доста је било Саше Радуловића и демократе.

Према резултатима, СНС има 45 одсто. Највећи скок бележи СРС, захваљујући чему су се нашли на другом месту са 9,4 процента. Највећи пад бележи коалиција СПС-ЈС са 9,2 одсто.

Коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ прелази цензус и има 5,3 одсто, а одмах иза њих је покрет Доста је било Саше Радуловића са 5,2 одсто.

Према овом истраживању, ДС бележи знатан пад и не прелази цензус јер има четири одсто подршке.

Коалиција ДСС-Двери за длаку прелази цензус, са пет одсто, што није случај с покретом Левица Србије Борислава Стефановића, који има два одсто.

Мирослав Паровић и Владан Глишић имају 1,5 одсто, колико и Заветници, а СВМ Иштвана Пастора 1,8 одсто. Вучић је на конференцији поводом ослобађајуће пресуде Војиславу Шешељу рекао да је веома реално да нову владу Србије формирају странке опозиције.

- Добио сам прво истраживање у овој општенационалној еуфорији и јасно је да никад нисмо били ближи губитку избора. То је врло реално, на народу је да одлучи. Кад сам рекао да губимо изборе, не мислим појединачно, као странка, него сви заједно, надам се да сте разумели. Подаци показују да би сви други могли да се уједине и формирају владу - рекао је тада Вучић.

Коментаришући ослобађајућу пресуду Шешељу, премијер је рекао да нема ништа лично против лидера радикала, али да ће се његовој политици жестоко супротстављати.

Лидер СРС Војислав Шешељ не верује у тачност истраживања која показује Вучић и тврди да СРС има више од 20 одсто.

- После пресуде из Хага може се само десити да моји радикали прескоче Вучића. Види се да је уздрман и сад он плаши целу Србију како ће да изгуби власт, као да је то смак света. Њему ни на крај памети није пало да ћу бити ослобођен пред Хашким трибуналом. Он је рачунао да ће ме осудити на десет година. Избио сам му аргумент и он је заплашен - поручује лидер СРС.

У ДС кажу да та странка у последње две године никада није пала испод 10 одсто. Коментар Ивице Дачића није добијен.

Професор ФПН Зоран Стојиљковић објашњава да је Вучићев наступ о могућем губитку избора сасвим очекиван и уперен је пре свега на његове бираче.

- Он је посегнуо за тоталним маркетингом, сад може мало да застрашује, мало да опушта и успављује, а мало и да затеже. Ово помињање изборног пораза је мобилизирајућа порука његовим гласачима и симпатизерима, а на опозицију то може деловати прерано опуштајуће - оцењује Стојиљковић. Он сматра да је скоро дуплирано бирачко тело радикала последица тренутне реакције јавног мнења на пресуду Шешељу. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА